Bilanţul anului  calendaristic 2011 la Artmark indică un total de vânzări de aproape 11 milioane de euro, aproape dublu faţă de anul trecut. Suma a fost realizată în cele 25 de licitaţii organizate în acest an care au adus numeroase premiere şi recorduri semnificative pentru piaţa de artă din România, dintre care cel mai mare preţ de adjudecare al unei lucrări de artă românească: 290.000 € pentru pictura „În iatac”, de Nicolae Tonitza.
Picturile „Cârciumă la Rucăr” şi „La marginea pădurii” de Nicolae Grigorescu deveneau cele mai scumpe opere de artă românească, fiind adjudecate cu 230.000 €, respectiv 200.000 €. O lună mai târziu, în Licitaţia de Art-Nouveau şi Romantism, o altă capodoperă a aceluiaşi autor avea să urce în fruntea clasamentului: „Fata cu mărgele roşii (Ţărăncuţă odihnindu-se)” obţinea 270.000 € şi ocupa prima poziţie în top, pentru următoarele opt luni.
Licitaţia Aniversară de Iarnă 2011 a adus o nouă schimbare în ordinea celor mai valoroase opere tranzacţionate vreodată în ţară, când pictura „În iatac” de Nicolae Tonitza a fost vândută pentru suma de 290.000 €, marcând un record atât pentru opera artistului, cât şi în piaţa de artă din România. Transformarea neaşteptată a clasamentului, care îl găseşte pe Tonitza pe primul loc, vine la exact trei ani distanţă de când pictura sa „Fetiţa cu fundă roz” realiza prima vânzare de şase cifre, cu suma de 120.000 €, şi stabilea un record de autor şi de piaţă.
Între timp, alte patru picturi de primă importanţă semnate Nicolae Grigorescu au fost adjudecate în licitaţiile Artmark pentru sume de peste 200.000 €, vânzările indicând supremaţia, ce părea de neîntrecut, a autorului, în top zece şi în preferinţele cumpărătorilor premium. Tot la capitolul performanţe ale operelor semnate de artişti români pe piaţă, trebuie menţionat recordul atins de opera „Ulcică cu flori de câmp” – o pictură de Ioan Andreescu adjudecată cu 135.000 € – pentru cel mai scump cm2 de artă din România: 270 €. Aceasta a fost adjudecată în Licitaţia Vechi Maeştri ai Picturii Româneşti din luna mai când, încă o operă rară, „Ţărăncuţă” de Ştefan Luchian, devenea cel mai intens licitat lot dintr-o licitaţie, paşii de licitaţie numărând la final 45.
Licitaţiile principale Artmark, desfăşurate în fiecare anotimp, au adus în 2011 vânzări totale între 1 şi 1,6 milioane de euro, în fiecare dintre cele patru evenimente. La acestea se adaugă totalul de aprox. 1,3 milioane al Licitaţiei de Impresionism şi Postimpresionism Românesc din septembrie. Astfel, cea mai mare cifră de vânzări a unei licitaţii de artă din România a fost adusă de Licitaţia de Iarnă 2011, care a totalizat 1.605.350 €, urmată îndeaproape de Licitaţia de Vară, cu un total de 1.602.700 €. Adunând şi vânzările totale ale licitaţiilor tematice, dintre care unele au depăşit jumătate de milion de euro (Licitaţia de Orientalism 2011), rezultă un total de 10.633.980 € reprezentând opere şi obiecte de artă vândute de Artmark în 2011.
În ceea ce priveşte ratele de adjudecare înregistrate în cadrul licitaţiilor din acest an, acestea au contribuit la o medie de 86% în cele 25 de licitaţii, atingând valori maximale cu mai multe ocazii: 100% loturi adjudecate din numărul celor oferite au avut Licitaţia Colecţiei Nicolae şi Hrisanti Petresco şi Licitaţia de Art-Nouveau şi Romantism, în timp ce în zece alte licitaţii s-a atins o rată de adjudecare de peste 90%.
Licitaţiile Artmark ale acestui an au pus în vânzare peste 2000 de obiecte de artă şi de colecţie, cele mai numeroase fiind opere de pictură, grafică şi sculptură, precum şi un număr în creştere de piese de artă decorativă, obiecte cu valoare memorialistică şi vinuri de colecţie.

Te-ar putea interesa și: