Cartel Alfa a declarat joi, 17 octombrie că ”România Normală” a preşedintelui Klaus Iohannis este ”România Exploatării” din pricina modificărilor pe care șeful statului vrea să le aducă Codului Muncii.

”Preşedintele Klaus Iohannis a întors Parlamentului spre re-examinare legea care instituie amenzi mai mari pentru angajatorii care nu respecta prevederile legale şi le impun angajaţilor să muncească excesiv, depăşind numărul maxim de ore suplimentare permis de lege. Această lege a fost adoptată ca urmare a documentării realităţii dure cu care se confruntă lucrătorii români, mulţi dintre aceştia aflaţi în situaţia de a presta ore suplimentare excesive şi neplătite. În lipsa unor instrumente legale eficiente care să descurajeze acest fenomen, angajatorii preferă de multe ori să plătească amenzile modice şi să continue netulburaţi practicile de exploatare”, au declarat, joi, reprezentanţii Cartel Alfa.

De asemenea, aceștia au mai precizat că ”având în vedere că modificarea legislativă nu face altceva decât să coreleze cuantumul amenzilor cu numărul de persoane salariate în privinţa cărora angajatorul nu respectă dispoziţiile privind munca suplimentară, argumentele preşedintelui Iohannis de reexaminare nu sunt serioase, ci mai curând pretexte ca să amâne sau să zădărnicească publicarea şi aplicarea legii”.

”Obiecţiile pe care le ridică preşedintele Iohannis nu se susţin dacă modificarea legislativă votată în 18 septembrie este citită în contextul mai larg al Codului Muncii, pe care îl modifică (Legea 53/2003). Răspunsurile la obiecţiile ridicate în cererea de reexaminare se află deja în actualul Cod al Muncii, care identifică în mod expres situaţiile privind munca suplimentară de natură să atragă aplicarea unei amenzi contravenţionale”, au mai transmis sindicaliştii.

Cartel Alfa susține că prin modificările respective, salariații vor  fi exploatați. În plus, aceștia speră ca președintele să dea dovadă de mai multă sensibilitate socială.

”Ne manifestăm dezamăgirea faţă de gestul preşedintelui Iohannis, care astfel perpetuează o stare de fapt în care mii de salariaţi sunt exploataţi din cauza unei legislaţii care nu are efect disuasiv. În pofida acestei dezamăgiri, ne exprimăm speranţa că alte proiecte de lege susţinute de Campania noastră, cum ar fi cel care prevede utilizarea coşului de consum pentru un trai minim decent ca element de fundamentare a salariului minim, nu vor avea aceeaşi soartă. Proiectul, votat de Camera Deputaţilor în data de 15 octombrie 2019, aşteaptă să fie promulgat de către Preşedinte. Sperăm că preşedintele Iohannis va da dovadă de mai multă sensibilitate socială, promulgând proiectul de lege. O Românie normală nu poate fi decât o Românie socială”, au mai transmis sindicaiştii.