'Consiliul General al Confederaţiei Naţionale Sindicale ^Cartel Alfa^ se arată profund îngrijorat de lipsa măsurilor necesare funcţionării în condiţii optime a Sistemului Energetic Naţional. Măsurile luate de Guvern în prezent cresc vulnerabilitatea SEN, creând efecte negative asupra economiei şi punând în pericol securitatea energetică. Pentru remedierea acestei situaţii, Executivul trebuie să ia, în regim de urgenţă, cinci măsuri economice, printre care se numără menţinerea cotei de piaţă a serviciilor de sistem la nivelul prevăzut de HG nr. 138/2013, respectiv 500 Mwh pentru SC Complex Energetic Oltenia SA', susţine Bogdan Hossu, preşedintele CNS 'Cartel Alfa', în comunicatul citat.

Potrivit acestuia, Guvernul ar trebui să elimine şi obligaţia producătorilor de energie pe bază de cărbune de achiziţionare a Certificatelor Verzi pentru cantitatea de energie reprezentând consum propriu tehnologic.

'Guvernul trebuie să adopte, în regim de urgenţă, o hotărâre pentru aprobarea exproprierilor necesare funcţionării carierelor care asigură cărbunele necesar centralelor electrice şi populaţiei, conform Legii nr. 255 din 2010. De asemenea, este necesară modificarea legislaţiei secundare, pentru ca SC Complex Energetic Oltenia SA să nu mai fie tratată discreţionar pe piaţa de energie, deoarece nu poate concura cu producătorii de energie verde, care sunt puternic subvenţionaţi. Nu în ultimul rând, este nevoie de crearea unui mix energetic necesar funcţionării optime a SEN', subliniază Bogdan Hossu.

În ceea ce priveşte CE Oltenia, 'Cartel Alfa' este nemulţumită de decizia unilaterală a administraţiei complexului, de a modifica programul de lucru al salariaţilor la 12 ore.

'Considerăm că un program de lucru de 12 ore, pentru locuri de muncă în condiţii grele şi periculoase, ar creşte exponenţial riscurile producerii unor accidente cu urmări foarte grave şi ar spori incidenţa bolilor profesionale în rândul salariaţilor. Solicităm Guvernului României şi Ministerului Economiei ca, în baza prerogativelor legale de care dispun, să blocheze orice decizie nelegală a conducerii CE Oltenia', se mai spune în comunicatul citat.AGERPRES