Estimările analiştilor privind obţinerea unui profit operaţional de 2,38 miliarde de euro în acest an, la actualele rate de schimb, sunt 'rezonabile', consideră directorul financiar al Carrefour, Pierre-Jean Sivignon.

Performanţa trimestrială 'arată un control destul de bun. Europa continuă să se redreseze gradual, în timp ce Brazilia este constantă, iar China în scădere', a declarat analistul John Kershaw, de la Exane BNP Paribas.

Veniturile totale înregistrate de Carrefour pe pieţele emergente au scăzut cu 9,2%, la 5,52 miliarde de euro, deoarece monedele din aceste state s-au depreciat faţă de euro. În schimb, s-au îmbunătăţit performanţele înregistrate în Spania şi Franţa

Familia Moulin, care controlează Galeriile Lafayette din Paris, a achiziţionat marţi o participaţie de 6,1% în Carrefour, devenind al doilea mare acţionar al retailerului francez.

Pe baza preţului de la închiderea şedinţei bursiere de luni, tranzacţia este estimată la aproximativ 1,28 miliarde de euro (1,76 miliarde de dolari).

Motier, compania holding a familiei Moulin, care deţine integral Galeriile Lafayette, a achiziţionat 44,2 milioane de acţiuni Carrefour, sau o participaţie de 6,1%. Prin această achiziţie, Motier devine al doilea mare acţionar al Carrefour, după consorţiul alcătuit din Groupe Arnault şi fondul de capital de risc Colony Capital, care, împreună, deţin 14,77% din capitalul Carrefour şi 20,06% din drepturile de vot.

Carrefour, al doilea retailer mondial, a anunţat luna trecută o creştere peste aşteptări a profitului operaţional în 2013, în condiţiile în care măsurile de relansare a operaţiunilor din Franţa au început să dea rezultate.

Carrefour a precizat că anul trecut profitul său operaţional a înregistrat o creştere de 5,3%, până la 2,238 miliarde de euro, graţie îmbunătăţirii profitabilităţii operaţiunilor din Franţa, dar şi creşterilor robuste înregistrate în America Latină. În aceste condiţii, compania a anunţat că a decis să majoreze dividendele până la 0,62 euro pe acţiune, de la 0,58 euro pe acţiune în 2012.

Carrefour a mai anunţat că, în acest an, va investi între 2,4 şi 2,5 miliarde de euro pentru a renova şi extinde magazinele, în creştere faţă de 2,2 miliarde de euro în 2013. Potrivit lui Pierre-Jean Sivignon, Chief Financial Officer la Carrefour, retailerul va continua să-şi modernizeze magazinele din Franţa, Brazilia, Italia şi Spania şi să-şi extindă reţeaua de magazine din China şi Brazilia.

Cu peste 9.900 de magazine în 33 de ţări, grupul Carrefour este al doilea retailer mondial şi numărul 1 în Europa. În România, Grupul Carrefour numără 139 de magazine, dintre care 24 de hipermarketuri 'Carrefour', 72 de unităţi 'Market' şi 42 magazine de proximitate 'Express'. AGERPRES