"Am luat act cu surprindere de declaraţiile de la Atena ale preşedintelui Federaţiei Ruse referitoare la presupusul rol ofensiv al scutului antirachetă şi la posibile măsuri de retorsiune. Nu este pentru prima oară când oficiali ruşi abordează tema respectivă de pe aceste poziţii, dar, în momentul în care Federaţia Rusă alege acest nivel de comunicare, sunt necesare lămuriri suplimentare din partea tuturor decidenţilor politici din România. Cât priveşte măsurile de retorsiune, afirmaţiile liderului de la Moscova trebuie tratate cu toată seriozitatea şi efectuată o analiză privind riscurile şi ameninţările la adresa României la nivelul tuturor instituţiilor cu rol în asigurarea securităţii naţionale, în coordonare cu alianţele şi organizaţiile din care face parte ţara noastră", declară Carp, citat de Agerpres. 

El subliniază că scutul antirachetă are un rol strict defensiv şi vizează un alt tip de ameninţări decât cele venite din partea Federaţiei Ruse. 

"Acest scut nu încalcă nicio obligaţie internaţională a României, este asumat în baza calităţii de membru NATO şi reprezintă o componentă extrem de importantă în ceea ce priveşte asigurarea securităţii continentului european, nu doar a unui stat sau grup de state. Orice afirmaţie care contrazice aceste adevăruri nu are decât rolul de a induce în eroare opinia publică", adaugă Carp, potrivit sursei citate. 

Liberalul salută reacţia MAE român, precum şi cea a purtătorului de cuvânt al NATO, precizând că acestea sunt reacţii convergente care arată că stabilirea şi promovarea adevărului este esenţială în relaţia cu Federaţia Rusă. 

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat vineri România şi Polonia că s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruse, deoarece găzduiesc elemente ale scutului antirachetă american pe care Moscova îl consideră o ameninţare, potrivit Reuters. 

"Dacă ieri în aceste zone din România oamenii pur şi simplu nu ştiau ce înseamnă să fii în raza de acţiune, de astăzi suntem forţaţi să luăm anumite măsuri pentru a ne asigura securitatea", a declarat Vladimir Putin la Atena într-o conferinţă de presă, organizată în comun cu premierul grec, Alexis Tsipras. "În aceeaşi situaţie se află şi Polonia", a continuat preşedintele rus. 

Vladimir Putin nu a specificat ce măsuri concrete va lua Rusia, însă a subliniat că nu va face primul pas şi doar va răspunde la acţiunile Washingtonului. "Nu vom acţiona până când nu vom vedea rachete în zonele cu care ne învecinăm", a mai spus preşedintele rus.