Costume extravagante, tobe asurzitoare, care alegorice şi dansatoare somptuoase, cu pielea acoperită cu paiete, au defilat în cadrul paradei desfăşurată de-a lungul "Passerelle de la samba", pe numele real Sambodromo, o "scenă" imensă, de 700 de metri, de-a lungul căreia sunt aliniate tribune şi zone pentru VIP.

În toată ţara – din Recife, în nord-est, până în Minas Gerais din sud-est, trecând prin Sao Paulo – milioane de brazilieni au pus între paranteze criza economică severă ce afectează ţara şi scandalurile de corupţie din rândul clasei politice.

Festivităţile Carnavalului de la Rio au debutat vineri cu primele parade ale şcolilor de samba, dar şi cu o mare controversă: Marcello Crivella, pastorul evanghelic ales recent primar al oraşului, a lipsit de la ceremonie. Startul festivalului fusese prevăzut pentru vineri după amiază, cu predarea simbolică a cheilor oraşului Regelui Momo, monarhul obez şi jovial, care simbolizează latura ludică a unuia dintre cele mai mari festivaluri din lume.

Ceremonia a avut loc în cele din urmă cu două ore şi jumătate întârziere, însă Marcello Crivella, care nu ''gustă'' exuberanţa carnală a carnavalului, nu i-a onorat pe participanţi cu prezenţa sa. Edilul a fost înlocuit de adjunctul său pentru cultură, Nilcemar Nogueira, care a justificat această absenţă deranjantă, explicând jurnaliştilor că primarul a rămas alături de soţia sa bolnavă. 'O gripă urâtă', a confirmat şi Marcelo Alves, presedintele Riotur, agenţia municipală de turism. "Unde este Crivella?" au strigat unii dintre cei 70.000 de spectatori strânşi la Sambadrom.

După controversă, a venit momentul defilărilor. Înainte de sosirea primei şcoli de samba, Academicos do Sossego, tradiţia a funcţionat de data aceasta ca la carte: Sambadrom a fost măturat în mod simbolic de dansatori în uniforme portocalii, înconjuraţi de mascote înfăţişând prezervative gigantice. De altfel, potrivit Ministerului Sănătăţii, 77 de milioane de prezervative au fost distribuite gratuit în contextul celor patru zile de petreceri non-stop.

"Carnavalul e mai mult decât o simplă petrecere. El ne ajută să uităm câteva zile de probleme. Acest lucru este important mai ales în vremuri de criză, reuneşte în stradă o ţară dezbinată de inegalităţi de tot felul", a explicat pentru AFP umoristul Gregorio Duvivier.

Această dorinţă de a uita de grijile de zi cu zi nu împiedică, însă, aluziile politice, arată sursa citată. Şcoala de samba Imperatriz Leopoldinense a ales ca temă pentru defilare apărarea triburilor indiene Xingu ameninţate de apetitul vorace al agrobusiness-ului. O altă şcoală, Sao Clemente, a optat pentru tema vieţii lui Nicolas Fouquet, fost ministru de finanţe al Franţei sub regele Ludovic al XIV-lea, acuzat de de delapidarea avutului public. A existat, de asemenea, şi o referire subtilă la mega-scandalul de corupţie Petrobras, care a zguduit Brazilia şi care a dus la condamnarea mai multor oameni de afaceri şi politicieni, menţionează sursa citată.

Totuşi, criza economică a obligat unele şcoli să strângă cureaua. "Cuvântul-cheie este austeritate", susţine Luiz Carlos Magalhaes, liderul Portela, echipa cu cel mai mare succes din istorie. Ca urmare, multe şcoli s-au bazat pe inventivitate, folosind la defilare materiale reciclate utilizate în anii anteriori.

Potrivit Riotur, care coordonează această populară sărbătoare, doar 451 de ''blocos'', cortegii muzicale care pot atrage mii de petrecăreţi, defilează în aceste zile, faţă de 505 anul trecut. AGERPRES