”Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat relaţiile speciale ale României cu Brazilia, respectiv cu oraşul Rio de Janeiro, punctând faptul că, în urmă cu 95 de ani, odată cu stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, România a înfiinţat, la Rio de Janeiro, prima sa legaţie din America Latină. Preşedintele României a subliniat rolul activ al comunităţii româneşti din Brazilia în promovarea şi dezvoltarea relaţiilor dintre cele două popoare, mai ales în domeniul cultural”, a transmis Administrația Prezidențială miercuri, 19 aprilie.

Principalele subiecte abordate în cadrul întâlnirilor

Potrivit documentului, principalele teme abordate au fost dinamizarea relaţiilor economice, stimularea schimbărilor comerciale şi a investiţiilor reciproce, combaterea schimbărilor climatice şi protecţia mediului, dezvoltarea durabilă, educaţie şi cultură.

”Referindu-se la necesitatea redinamizării şi a amplificării cooperării economice, inclusiv comerciale şi investiţionale cu Brazilia, şi respectiv cu Rio de Janeiro, preşedintele României a prezentat oportunităţile economice oferite de România şi a invitat investitorii din regiune să vină în ţara noastră, evidenţiind faptul că pot fi dezvoltate proiecte comune în mai multe domenii”, se mai arată în comunicat.

Președintele Klaus Iohannis a spus că Rio de Janeiro prezintă un interes aparte pentru România, fiind un centru cultural, economic și istoric emblematic al Braziliei.

”Apreciind implicarea intensă a autorităţilor din Rio de Janeiro în aspecte legate de protecţia mediului, Preşedintele României a încurajat intensificarea colaborării în acest domeniu, care poate deveni unul din pilonii cooperării sectoriale dintre cele două ţări, la nivel central şi local. Cu ocazia întâlnirii, în prezenţa Preşedintelui Klaus Iohannis, a fost semnat un Memorandum de Înţelegere între Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor din România şi Guvernul Statului Rio de Janeiro. Memorandumul vizează cooperarea în domeniile adaptării la schimbările climatice, conservării biodiversităţii şi ecosistemelor, precum şi al gestionării şi monitorizării pădurilor”, a transmis Administrația Prezidențială.

România și Brazilia se confruntă cu probleme comune

Din discuțiile cu autoritățile locale a reieșit faptul că atât Rio de Janeiro, cât şi oraşele din România se confruntă cu provocări comune, precum efectele schimbărilor climatice, poluarea aerului în mediul urban şi gestionarea suboptimală a deşeurilor, mai precizează sursa citată.

”În acest sens, Preşedintele României a evidenţiat faptul că tranziţia către oraşe sustenabile necesită inovare, investiţii în cercetare şi dezvoltare, dar şi cooperare internaţională pentru a învăţa din bunele practici dezvoltate în diferite state. În cadrul discuţiei cu autorităţile locale din Rio de Janeiro, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa parcurilor pentru calitatea vieţii în mediul urban, dar şi nevoia de a proteja pădurile urbane, inclusiv de incendiile de vegetaţie, exprimând totodată deschiderea pentru cooperarea mai strânsă dintre cele două ţări în aceste domenii”, se mai arată în comunicat.

Președintele Klaus Iohannis a remarcat, de asemenea, că o tranziţie verde de succes presupune şi investiţii în educaţie, accentuând faptul că educaţia privind schimbările climatice şi mediul, mai ales pentru tineri, constituie un alt domeniu în care România şi Brazilia pot coopera, la nivel central, dar şi la nivel local.

”De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la Monumentul Naţional al Eroilor căzuţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a mai transmis Administrația Prezidențială.