Aceste imagini video obscene au fost vizionate începând de marţi seara de 2,43 de milioane de persoane şi trei hashtaguri dominau miercuri platforma Twitter, una cerând destituirea şefului statului (#ImpeachmentBolsonaro), alta care-i lua apărarea (#BolsonaroTeamRazao) şi o treia care ironiza întreaga situaţie (#goldenshowerpresident).

În aceste imagini video care durează 40 de secunde şi care, potrivit mass-media, au fost realizate luni la Sao Paolo, trei bărbaţi dansează pe acoperişul unei staţii de taxiuri. Unul dintre ei, în ţinută sadomasochistă şi cu fesele goale, se apleacă în faţa altui bărbat care urinează pe părul lui, în timp ce primul face mişcări ce imită spălatul pe cap, în uralele unei mulţimi euforice.

„Mi se face rău la ideea de a arăta asta, însă trebuie ca adevărul să fie expus pentru ca populaţia să devină conştientă de el şi să-şi poată defini priorităţile”, a afirmat şeful statului brazilian, într-un mesaj care însoţeşte imaginile. „Asta au devenit numeroase grupuri de carnal stradal. Comentaţi şi trageţi propriile concluzii”, a adăugat preşedintele de extremă dreapta.

Postarea lui Jair Bolsonaro, apărută în plin carnaval pe contul său urmărit de 3,46 de milioane de internauţi, era încă accesibilă miercuri. În aceeaşi zi, preşedintele a notat din nou pe Twitter în legătură cu acest subiect, întrebând: „Ce-i asta, un ‘golden shower’?”, expresie în engleză menită să desemneze un act sexual constând în a urina pe partener.

Unii detractori ai şefului statului critică în special faptul că el a scos în faţă o scenă izolată pentru a denigra carnavalul, care este ocazia unei gigantice sărbători populare în toate oraşele din Brazilia. Alţii îi reproşează o atitudine nedemnă pentru funcţia sa, pentru că a difuzat aceste imagini obscene pe o platformă socială, permiţând ca ele să fie văzute de un număr mare de persoane, inclusiv de minori.

Într-un comunicat publicat miercuri seara, Preşedinţia braziliană subliniază că această postare a fost făcută „de pe contul personal” al preşedintelui şi că ea nu era menită să critice carnavalul la modul general, „ci să arate distorsiunea” între acest video şi spiritul Regelui Momo, monarh obez şi jovial care simbolizează „tonul relaxat, ironic, critica salutară şi creativitatea marii şi democraticei noastre sărbători populare”.

La început, aceste imagini puteau fi accesate de toţi, însă accesul a fost restrâns câteva ore mai târziu.

Jair Bolsonaro, care a fost ales inclusiv cu susţinerea bisericilor neopenticostale, a fost puternic criticat pe întreaga durată a carnavalului, inclusiv în timpul defilărilor unor prestigioase şcoli de samba pe sambodromul din Rio de Janeiro.