Potrivit statisticilor, în primele 9 luni ale anului 2020 au fost înregistrate un număr aproximativ egal de tranzacții imobiliare cu cel din perioada similară a anului 2019. Datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară arată că volumul vânzărilor a scăzut cu doar 1.404 tranzacții în această perioadă. Totuși, ținând cont că încă ne aflăm sub amenințarea virusului covid-19, nu este exclus ca în ultimele luni situația să se schimbe în funcție de restricțiile care vor fi impuse în țară. 

Site-ul de imobiliare Korter.ro a făcut o analiză a celor mai noi ansambluri rezidențiale care au apartamente de vânzare în România. Potrivit acesteia, în luna octombrie au fost disponibile locuințe în peste 750 de ansambluri rezidențiale noi. Cele mai multe sunt în București și împrejurimi, urmate de cele din Constanța și Brașov. La polul opus, cele mai puține ansambluri rezidențiale noi sunt construite în Baia-Mare, Târgoviște și Târgu Mureș. 

Cu toate că au demarat procesul de vânzare, o bună parte dintre aceste complexe nu au fost încă finalizate și urmează să fie date în folosință abia în anul 2021. 

Top orașe 

Din punct de vedere al numărului de tranzacții imobiliare, cele mai active zone din țară sunt București, Ilfov, Cluj, Brașov și Timiș. Aproape jumătate din numărul total de tranzacții din țară sunt înregistrate în aceste zone. În primele 9 luni, în aceste zone au fost încheiate 168.372 tranzacții, în timp ce la nivel național 381.592. 

Prețurile la imobile au suferit modificări constante pe tot parcursul anului, însă putem observa că tendința este de creștere. Față de luna septembrie, într-un singur oraș din țară, Arad, s-a înregistrat o scădere a prețurilor la apartamentele noi. La polul opus sunt Iași, Craiova și Timișoara, aici fiind creșteri de prețuri de peste 100 euro/mp. 

Noile apartamente de vânzare Brașov au avut o evoluție de 69 euro/mp, ajungând la 930 euro/mp. 

Cele mai mari prețuri la ansamblurile rezidențiale noi se regăsesc tot în Cluj-Napoca, prețul mediu fiind de 1.304 euro/mp. Pe următoarele locuri se situează Iași și Timișoara cu 1.193, respectiv 1.183 euro/mp. Locuințele noi din capitală pot fi achiziționate cu prețuri medii de 1.097 euro/mp, transmite Korter.ro. 

În luna octombrie, în 7 orașe din România prețurile medii pentru apartamente de vânzare erau minim 1.000 de euro: Cluj, Iași, Craiova, Timișoara, Constanța, București și Sibiu. 

În schimb, cele mai mici prețuri pentru locuințele noi s-au înregistrat în Târgoviște și Oradea, în ambele orașe media fiind sub 800 euro/mp. 

Construcțiile, în scădere

În acest an, sectorul de construcții a înregistrat o scădere de 7,1% față de primele 9 luni ale anului trecut. Potrivit Institutului Național de Statistică, doar în regiunea Nord-Vest s-au înregistrat 82 de autorizații mai mult, celelalte regiuni înregistrând scăderi, după cum urmează: Sud-Est (-528 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (-474), Centru (-322), Nord-Est (-232), Sud-Vest Oltenia (-195), Sud-Muntenia (-176) şi Vest (- 168).