Somonul este unul dintre cei mai apreciate tipuri de pește, oferind un aport esențial de vitamine B6 și D și încadrându-se, așa cum arată studiile, în cea mai sănătoasă dietă din lume. Așa cum arată cercetări recente, acizii Omega-3 din somon contribuie la un risc mai mic de afecțiuni cardiace. Potrivit The Healthy, Clinica Mayo recomandă suplimente cu ulei de pește grație acizilor grași Omega-3 pe care îi conțin și pe care corpul uman îi folosește pentru orice, de la activitatea musculară la sănătatea celulelor.

Ce se întâmplă în organism dacă renunțăm la suplimentele cu ulei de pește timp de o săptămână, încercând să mâncăm somon în fiecare zi? ”În anii 70, grăsimile polinesaturate erau legate de un risc mai scăzut de boli cardiovasculare la populația inuită din Groenlanda”, spune medicul cardiolog Melody H. Hermel. „Au urmat multe cercetări cu privire la beneficiile acizilor grași polinesaturați Omega-3”, spune dr. Hermel.

Acizii grași Omega-3 pot proteja de ateroscleroză, prin reducerea inflamației

Peștele gras, cum este somonul, este bogat în acizi grași omega-3 EPA și DHA, iar meta-analiza din 2006 a constatat că un consum zilnic de 250 până la 500 de miligrame de EPA și DHA a dus la reducerea și cu 36% a riscului de deces din cauza unor boli cardiovasculare”, a precizat el. Acizii grași Omega-3 pot proteja de ateroscleroză, în special prin reducerea inflamației, un factor- cheie care duce la ateroscleroză.

Îmbunătățește sănătatea creierului și a ochilor și ajută la slăbit

Așadar, somonul este considerat una dintre cele mai bune surse de acizi Omega-3. Potrivit salmonfacts.org, consumul de acizi Omega-3 îmbunătățește sănătatea creierului și a ochilor, reduce inflamația și poate ajuta la pierderea în greutate.  Samantha Cassetty, expertă în nutriție, a explicat că, în general, când avem un dezechilibru de Omega-3, acesta ”poate contribui la inflamația cronică de grad scăzut, legată de numeroase probleme de sănătate, inclusiv de afecțiuni inflamatorii autoimune precum artrita reumatoidă, bolile de inimă și tulburări de dispoziție”.

”Este bine să consumați pește gras de două-trei ori pe săptămână. Somonul este bun și pentru persoanele cu diabet de tip 2. Nu numai că nu are carbohidrați, ci și grăsimi sănătoase Omega 3”, recomandă ea.

O sursă foarte bogată de vitamina D

O porție zilnică de 100 de grame de somon reprezintă 66% din doza zilnică necesară de vitamina D. În sezonul rece, când nu ne putem lua vitamina D de la soare, alimentația joacă un rol esențial. Nu în ultimul rând, somonul este o sursă bună de potasiu. Acest lucru este valabil mai ales când vorbim de somonul sălbatic, care asigură 18% din necesarul zilnic la 100 de grame. Acest mineral controlează nivelul tensiunii arteriale, reducând riscul de accident vascular cerebral. Beneficiile somonului sunt deosebit de importante și pentru bărbații peste 50 de ani.

Concluzia: Asigurați-vă că includeți somonul în mesele zilnice, sau măcar de câteva ori pe săptămână!