Dacă vreți să încercați o rețetă specială, site-ul 30seconds vă dezvăluie cum puteți să preparați somon în doi timpi și trei mișcări.

90% din necesarul zilnic de vitamina D

Somonul este unul dintre cele mai apreciate soiuri de pește, oferind un aport esențial de vitamine B6 și D și încadrându-se perfect în cea mai sănătoasă dietă.

O cantitate de 100 -150 gr de somon poate oferi organismului peste 90% din necesarul zilnic de vitamina D. Cercetări de dată recentă sugerează că acizii grași Omega-3, precum cei din peștele gras, cum este somonul, pot avea un rol major în lupta împotriva aterosclerozei.

Nu e nevoie de multe ingrediente

Această rețetă este perfectă pentru o seară toridă de vară, mai ales dacă am avut o zi încărcată și nu vrem să petrecem mult timp în bucătărie. Nu va lua mai mult de 20 de minute și nu avem nevoie de multe ingrediente.

Ingrediente necesare

2 kilograme de somon

o jumătate de cană unt nesarat, topit

suc de lămâie proaspăt stors

o lămâie tăiată tăiată în felii și coaja de la o lămâie

3 căței de usturoi

o linguriță de mărar proaspăt (după gust) sau alte verdețuri de sezon

sare, piper

Modul de preparare

Setați temperatura cuptorului la 200 de grade. Tapetați o tavă de copt cu folie de aluminiu.

Într-un castron, amestecați bine untul topit, sucul de lămâie, coaja de lămâie, usturoiul, mărarul, sarea și piperul.

Așezați somonul în tavă, deasupra foliei de aluminiu. Îndoiți apoi toate cele patru colțuri ale foliei. Stropiți amestecul de mai sus peste somon, așezați deasupra felii de lămâie (doar dacă doriți) și sigilați folia.

Lăsați peștele la cuptor între 15 și 20 de minute și apoi scoateți-l din cuptor. Somonul este făcut atunci când furculița intră ușor în el. Dacă doriți, puteți să-l ornați cu mărar sau alte verdețuri proaspete.

Se servește imediat.

Poate reduce inflamațiile

Antioxidanții pe care îi conține somonul pot ajuta la reducerea inflamațiilor din organism. Somonul conține cantități însemnate de grăsimi bune, mai exact acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA). Acestea au efecte antiinflamatorii asupra organismului și ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor, dar și la păstrarea sănătății pielii.

Contribuie la sănătatea sistemului osos

Un studiu din 2010 a concluzionat că oasele de somon, care sunt moi, subțiri și comestibile, reprezintă o sursă de calciu bogată pentru bărbații tineri. De asemenea, somonul poate aduce beneficii în prevenirea unor afecțiunilor precum osteoporoza.

Sursă bogată de vitamina D

100 de grame de somon reprezintă aproape 90% din doza zilnică necesară de vitamina D.