“Am explicat în repetate rânduri la Parlament, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor Publice și la CNAS în condițiile în care taxa “clawback” – un impozit pe cifra de afaceri aplicat exclusiv în industria medicamentelor – ajunge reprezinte 25% din prețul unui medicament ieftin, acesta devine nerentabil iar producătorii au dificultăți în a-l produce în continuare. Am arătat prin calcule economice taxa “clawback” reprezintă 5 lei, adică 25% din costul unui medicament care la producător este 20 lei și în farmacie sau spital 25 lei. Dacă scădem costurile de producție, de desfacere și celelalte taxe și impozite rezultă practic aceste produse au rentabilitate zero. Situația este și mai gravă pentru medicamentele sub 15 lei, care dau pierderi de 1-2 lei” , a declarat Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER.

Politizarea excesivă a subiectului medicamentelor și găsirea altor explicații cum ar fi metodologia de calcul al prețului la medicamente sau exporturile paralele nu-și au locul și nu conduc la soluții reale pentru stoparea dispariției medicamentelor ieftine, cele care costă în farmacie sau în spital sub 25 lei.

“Semnalele pe care le dau serviciile de urgență, spitalele și medicii referitor la dificultățile aprovizionării cu medicamentele esențiale injectabile sau perfuzabile sunt adevărate, iar criză medicamentelor ieftine nu poate fi rezolvată altfel decât printr-un dialog cu producătorii locali care fabrică majoritatea medicamentelor sub 25 lei care se află în aparatele și trusele de urgență din toată țară”, a mai precizat oficialul PRIMER.

Potrivit acestuia, România are cel puțin 5 situri industriale de manufactură de produse injectabile și perfuzabile în care pot fi fabricate aproape toate medicamentele deficitare, această fiind răspunsul pe termen lung la criză din sistem. ”Cu toate acestea, autoritățile preferă rezolvări  fără perspectiva, iar noi nu am fost contactați de nici un oficial pentru a găsi împreună soluții, deși ne-am exprimat în repetate rânduri disponibilitatea”, a conchis Damian.

Taxa “clawback” s-a majorat în mod nejustificat și inexplicabil în ultimii doi ani, în ciuda scăderii prețurilor la medicamente de acum doi ani, ajungând la 20%, adică o creștere în T3 2017 cu 30% față de T3 2016 și cu aproape 60% față de T3 2015. Estimările PRIMER arată taxa “clawback” crește la 25-30% în 2018, putând conduce la o situații mai grave decât cele din prezent.