În lunile februarie și martie din 2017 au fost înființate 17.607 firme (SRL) în România, cu 8,3% mai multe decât în aceleași două luni ale anului trecut, când fuseseră înființate 16.244 firme, reiese din datele Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), intrepretate de REGnet.ro. Evoluția pentru lunile februarie și martie, în ultimii șase ani, poate fi ușor de urmărit în graficul de mai jos.

În ceea ce privește înființările de PFA creșterea este de 19% în februarie și martie 2017, față de aceleași două luni din 2016, la un total de 9.182 înființări. Față de 2016 se observă o creștere evidentă (+19%), însă înființările de PFA rămân mai jos față de toate lunile februarie și martie ale anilor anteriori.

”Cifrele din 2016 erau greu de bătut în contextul în care anul trecut a doborât orice record anterior în privința înființărilor de SRL. Dar iată că eliminarea multor taxe privind înființările și modificările de firme a dat un nou imbold inițiativei antreprenoriale din România”, explică fondatorul REGnet.ro, Cristian Bărcan.

Din grafic se poate observa o tendință clară a antreprenorilor români de a opta pentru SRL, în detrimentul PFA, în contextul în care înființările de PFA erau mult mai apropiate ca valoare de SRL în anii 2015, 2014 și 2013, iar în 2012 chiar depășeau serios înființările de SRL.

Într-un comunicat de presă anterior REGnet.ro a prezentat înfluența pe care o au turbulențele politice asupra inițiativei antreprenoriale din România. Detalii aici https://www.regnet.ro/infiintarile-de-firme-au-ajuns-la-minimul-ultimilor-5-ani/

”Iată că această tendință de scădere a înființărilor de SRL și PFA observată la final de 2016 și început de 2017 a fost contracarată, de la 1 februarie, de eliminarea mai multor taxe pentru înființări și modificări de firme”, potrivit lui Cristian Bărcan.

În România au fost înființate peste 2,8 milioane de afaceri din decembrie 1990 și până în martie 2017, dintre care 1,32 milioane au fost radiate între timp. Astfel, rata de supraviețuire a unei afaceri în România este de 52,7%. Cu alte cuvinte, aproximativ 1 din 2 afaceri reușesc să rămână în picioare în România, arată calculele REGnet.ro realizate pe baza datelor ONRC din ultimii 25 de ani. De asemenea, o analiză asupra sezonalității înființărilor de SRL și PFA din România, realizată pe ultimii cinci ani, relevă faptul că primăvara este anotimpul în care inițiativa antreprenorială cunoaște cel mai mare avânt.