Cel mai sănătos tip de orez

Deși toate tipurile de orez sunt o parte sănătoasă a unei diete, unele soiuri au câteva caracteristici nutriționale remarcabile, care le fac mai sănătoase.

Diferențele între tipurile de orez nu sunt foarte mari, dar, uneori. trebuie luate în considerare. Este important să știți că orezul alb se obține prin decorticare, astfel încât se elimină complet germenii și tărâțele pe care le-ar putea conține, iar conținutul în fibre poate fi mai redus.

Indiferent de tipul de orez pe care îl alegeți, fiți siguri că este un aliment sănătos, întreg, care adaugă nutriție în farfurie. Toate tipurile de orez au carbohidrați, proteine, fibre, antioxidanți și mai mult de 15 vitamine și minerale.

Orezul alb are doar o parte din bob, deci mai puține proteine ​​și fibre decât soiurile de cereale integrale.

Din acest motiv, cea mai sănătoasă alegere, conform specialiștilor, este orezul brun, potrivit Today.com.

Orezul brun este ușor de găsit, ieftin și hrănitor

O cană de orez brun gătit conține:

  • 248 calorii
  • 5,5 grame proteine
  • 2 grame  grăsime
  • 3 grame fibre (11% valoare zilnică)

Orezul brun merită primul loc în acest clasament datorită conținutului său de fibre și proteine. Fibrele joacă un rol în reglarea foamei și în reducerea colesterolului, iar proteinele sunt esențiale pentru construirea mușchilor și controlul apetitului.

Cercetările arată că persoanele care mănâncă orez brun au un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2. Autorii atribuie aceste descoperiri substanțelor pitochimice, vitaminelor, mineralelor și fibrelor din cereale.

orez brun orez alb
SURSA FOTO: Dreamstime

Alte tipuri sănătoase de orez

Există și alte două soiuri de orez  care trebuie menționate în categoria ”cel mai sănătos”. În primul rând, orezul negru – cunoscut și sub denumirea de orez interzis – este un orez integral, cu origini chineze.

Culoarea sa neagră provine din antociani (antioxidanți care luptă împotriva inflamației) din orez.

Este puțin mai scump și mai greu de găsit decât orezul brun, dar este o opțiune grozavă pentru mulți bucătari.

Aproximativ un sfert de cană de orez negru oferă:

  • 160 calorii
  • 4 grame proteine
  • 1,5 grame de grăsime
  • 34 de grame de carbohidrați
  • 1 gram fibră (4% valoare zilnică)

În cele din urmă, orezul sălbatic este considerat un orez mai sănătos, deși, din punct de vedere tehnic nu este un orez. Orezul sălbatic este o iarbă semi-acvatică care crește în America de Nord. Este maro închis și conține toate vitaminele, mineralele și antioxidanții din cereale integrale.

O cană de orez sălbatic gătit are:

  • 160 calorii
  • 6,5 grame proteine
  • 0,5 grame grăsime
  • 35 grame de carbohidrați
  • 3 grame de fibre (11% valoare zilnică)

Principalul compus protector al celulelor din orezul brun

Cercetătorii din Japonia au identificat ferulatul de cicloartenil (CAF) drept principalul compus „citoprotector” sau protector al celulelor din orezul brun.

După cum explică profesorul  Yoshimasa Nakamura de la Universitatea Okayama Nakamura, „CAF este un compus hibrid de polifenol și fitosteror care poate fi o substanță bioactivă puternică, cu diferite proprietăți farmacologice, cum ar fi efectul antioxidant și efectul de scădere a grăsimilor din sânge”.

Autorii acestui studiu prezintă dovezi ale proprietăților antioxidante ale CAF, demonstrând că poate proteja celulele de stresul cauzat de peroxidul de hidrogen. Deși acesta este un produs secundar al proceselor metabolice ale unei celule, cantități anormale din acest compus pot fi toxice pentru celule și pot provoca daune ireversibile.

Tratamentul celulelor cu CAF a crescut rezistența acestora la stresul toxic indus de peroxidul de hidrogen.