Oamenii ar vrea să știe totuși care este cel mai bun moment pentru a lua aceste vitamine, în special vitamina D. Acest lucru se poate explica prin faptul că mulți cred că și-au luat vitamina D din expunerea la soare. Corpul uman produce propria vitamină D atunci când este expus la razele soarelui, arată HouseBeautiful.

De ce este bună vitamina D și de ce boli ne ferește

Vitamina D nu se poate obține doar prin expunerea la soare (mai ales că trebuie să ne și protejăm de razele ultraviolete nocive) și nici din alimentele consumate zilnic. De aceea, este bine să luați un supliment pentru a fi sigur că beneficiați de nutrienți, spune JoAnn Manson, profesor de medicină la Harvard Medical School și șef al Diviziei de Medicină Preventivă la un spital din Boston.

Dr. Manson este unul dintre autorii studiului VITAL, care analizează în ce măsură administrarea de suplimente cu vitamina D3 sau acizi grași omega-3 reduce riscul apariției unor afecțiuni majore. Studiul a constatat că majoritatea oamenilor nu trebuie să ia suplimente de vitamina D, dar este bine să se administreze 1000-2000 UI pe zi.

„Majoritatea multivitaminelor conține vitamina D, așa că este o bună modalitate de a face acest lucru”, spune ea.

Vitamina D ajută la absorbția calciului, care ajută la construirea și menținerea oaselor puternice. De fapt, calciul și vitamina D protejează de osteoporoză, o boală care slăbește sistemul osos și face ca oasele să fie mai fragile, adaugă medicul Carol Haggans.

Mușchii au și ei nevoie de acest nutrient pentru a-și face treaba, ca și nervii, care transmit mesaje între creier și corp. În plus, carența de vitamina D face ca sistemul imunitar să fie puțin capabil să lupte împotriva bacteriilor și virușilor.

De altfel, ”vitamina soarelui” este vitală pentru multe funcții ale corpului, mai ales pentru imunitate. Persoanele care sunt expuse riscului de deficiență de vitamina D sunt predispuse la apariția depresiei și a altor tulburări de sănătate mintală.

Când este bine să fie luată

Se spune că este cel mai bine este să luați vitamina D în timpul mesei. Un studiu privind administrarea vitaminei D a indicat că persoanele care au luat acest supliment în timpul unei mese cu conținut scăzut de grăsimi au absorbit-o mai bine.

„Pur și simplu nu contează când o luați, atâta timp cât o luați în timpul mesei” spune dr. Manson.

Sfatul ei este acesta: Luați vitamina D când vă amintiți – dimineața, la prânz sau seara. Este important să fie luată cu alimente, deoarece vitamina D este una solubilă în grăsimi”, subliniază ea.

Cine are nevoie de mai multă vitamina D decât unitățile zilnice recomandate:

– Persoanele cu afecțiuni care limitează absorbția grăsimilor, cum ar fi boala Crohn, boala celiacă sau colita ulceroasă;

– Adulții în vârstă, al căror corp devine mai puțin eficient în producerea de vitamina D ca urmare a expunerii la soare, pe măsură ce îmbătrânesc;

– Persoanele cu o greutate corporală mare sau care au suferit o intervenție chirurgicală de bypass gastric;

– Persoanele care urmează o dietă vegană. „Dacă nu mănânci lapte sau pește, elimini două surse mari de vitamina D”, spune Haggans.