"Nu au destule dovezi ale legăturilor cu România. Altfel spus, când stau în faţa funcţionarilor consulari, nu-i pot convinge pe aceştia că au aici familie, proprietăţi, aşa că impresia funcţionarului de la consulat este că merg în SUA ca să rămână acolo, ceea ce nu au voie să facă. MAE a făcut o treabă foarte bună, cu ajutorul nostru, încercând să-i educe pe români în domeniul ăsta. Ar trebui să vizitaţi site-ul MAE şi site-ul Ambasadei SUA ca să fiţi siguri că oferiţi informaţiile adecvate, când faceţi cererea", a spus ambasadorul, într-o emisiune difuzată duminică de Pro Tv, întrebat unde greşesc românii atunci când cer viză pentru SUA, în contextul în care un motiv al faptului că România nu este inclusă în Visa Waver este rata mare a refuzului.

Cât priveşte momentul în care românii vor putea circula fără vize în SUA, Gitenstein a subliniat că asta depinde de foarte multe lucruri, dar a arătat că rata refuzurilor este în scădere.

"A scăzut cu două-trei procente de când sunt eu aici, ceea ce e bine. În parte, cred că scade fiindcă oamenii sunt mai informaţi, iar numărul oamenilor care fac cereri repetate a scăzut. Nu la zero, dar e mult mai mic, iar asta reduce procentul de refuzuri. Cred că, dacă noua legislaţie susţinută de preşedintele Obama, legislaţie pe care o susţin şi eu, ar fi votată, balanţa ar fi înclinată puţin în favoarea României, ceea ce i-ar uşura accesul în programul de eliminare a vizelor. În acest caz, chiar dacă procentajul refuzurilor ar continua să conteze, ar conta şi numărul celor care rămân în SUA peste perioada admisă", a punctat Gitenstein.

El s-a declarat încrezător că noua legislaţie privind vizele va fi votată de Congres anul viitor.
Sursa: Agerpres