O nouă formulă, dezvoltată de oamenii de știință americani, a arătat că modul în care am calculat vârsta câinilor este departe de a fi exactă, potrivit TheBrighterSide. Formula tradițională a vârstei unui câine, care ar echivala cu șapte ani umani, s-a bazat pe durata medie de viață a unui câine și a unui om, și nu pe un proces biologic specific.

Dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego, formula ține cont de anumite modificări ale ADN-ului, care apar pe măsură ce câinii îmbătrânesc, oferind o estimare mai precisă a vârstei câinelui în anii umani.

Noua formulă, bazată pe ceasul epigenetic, implică găsirea logaritmului natural

Practic, aceștia au creat o formulă pentru a calcula vârsta relativă a unui câine în comparație cu a unui om, pornind de la rata la care sunt adăugate moleculele la ADN.

Noua formulă, bazată de fapt pe ceasul epigenetic, implică găsirea logaritmului natural (ce poate fi calculat și pe Internet, cu ajutorul simbolului In) al vârstei câinelui, multiplicarea logaritmului cu 16, la care se adaugă, la final, cifra 31.

Speciile ating maturitatea într-un ritm diferit, iar durata de viață a câinilor depinde de rasă

Publicat în revista Cell Systems, studiul a analizat schimbarea grupurilor metile ale ADN-ului la 104 câini din rasa labrador retriever, cu vârsta cuprinsă între câteva săptămâni și 16 ani, permițând cercetătorilor să creeze această nouă formulă, care indică mai precis vârsta unui câine în echivalentul anilor umani.

Tina Wang, șefa echipei de cercetare, a declarat ca nu e deloc simplu să faci o comparație reală între vârsta omului și cea a câinilor pentru că speciile ating maturitatea într-un ritm diferit, iar durata de viață a câinilor depinde și de rasa lor.

Conform formulei, un câine de un an este echivalentul unui om în vârstă de 30 de ani, în timp ce un câine de patru ani este echivalentul unui om de 52 de ani. Această nouă formulă sugerează că aceste patrupede îmbătrânesc rapid în primii doi ani.

Noua formulă

Ecuația: 16 ln (vârsta câinelui) + 31 = vârsta omului.

Pentru calculatoarele iPhone care au logaritmul natural, sau funcția „ln”, introduceți mai întâi vârsta câinelui. Apoi apăsați butonul „ln”. Înmulțiți rezultatul respectiv cu 16; apoi adăugați 31. Dacă utilizați calculatorul Google: mai întâi, apăsați „ln”, apoi introduceți vârsta câinelui, apoi egalați-o. Apoi, înmulțiți cu 16 și adăugați 31.

Folosind această ecuație:

un câine de 1 an este ca un om de 31 de ani;

un câine de 3 ani este ca un om de 49 de ani;

un câine de 7 ani este ca un om de 62 de ani.

„Au apărut o mulțime de produse anti-îmbătrânire, în ultimii ani, cu grade extrem de variate de suport științific”, a spus autorul principal, Trey Ideker, profesor la UC San Diego School of Medicine și Moores Cancer Center.

„Dar de unde poți ști dacă un produs îți va prelungi cu adevărat viața fără să aștepți aproximativ 40 de ani? Ce va fi dacă ai putea măsura modelele de metilare asociate vârstei înainte, în timpul și după intervenție, pentru a vedea dacă face ceva?”, spune el.

Unele perioade din viața câinilor nu se potrivesc deloc cu cele ale oamenilor

În plus, autorii studiului au descoperit că unele perioade din viața câinilor nu se potrivesc deloc cu cele ale oamenilor (în special pubertatea), de aceea ei consideră că actuala formulă de calcul este mult mai exactă decat „mitul vârstei câinelui plus 7 ani”.

Formula ar putea avea implicații majore pentru medicii veterinari, deoarece oferă o modalitate mai precisă de a determina riscurile pentru sănătatea unui câine.