Amanada Jonesc a realizat un proiect dedicându-și 20 de ani din viață pentru a surprinde în imagini îmbătrânirea câinilor.

În proiect este vorba despre imortalizarea mai multor rase de câini, pornind de la o vârstă fragedă, până în momentul în care ajung la maturitate, scrie infostiri.net.

 

Este destul de dificil să privești conștient și să accepți durata de viață a animalului tău de companie, mai ales după ce ați împărțit o mulțime de aminitiri, iar având un ciclu de viaţă atât de scurt, fenomenele biologice ale îmbătrânirii se manifestă la câine la o vârstă greu de înţeles pentru noi.

 

Care este de fapt vârsta câinilor

 

Cercetătorii au ajuns la concluzia că la un an de zile, un caine corespunde ca vârstă copilului de 14 ani. Pentru al doilea an de viaţă al câinelui ar mai trebui adăugaţi încă şapte ani la om, iar fiecare dintre anii următori ar corespunde cu câte cinci ani de viaţă ai omului.

După acest sistem de calcul se poate înțelege că un câine ajuns la vârsta de 12 ani ar corespunde unui om ajuns în pragul bătrâneţii, la 70 de ani.

Ca şi în cazul oamenilor, unii câini pot ajnunge și la vârste de 16 şi chiar 18 ani nefiind o raritate, iar acest lucru se întâmplă în special la rasele de talie mică, care s-au bucurat de un regim de viaţă echilibrat şi de atenţie deosebită din partea stăpânilor lor.

 

Îmbătrânirea la mai multe rase de câini

 

Abigale – la 5 luni (stânga) şi la 8 ani (dreapta)Abigale

Audrey – la 3 ani (stânga) şi la 12 ani (dreapta)Audrey

Briscoe – la 1 an (stânga) şi la 10 ani (dreapta)Briscoe

Cooper – la 3 ani (stânga) şi la 10 ani (dreapta)Cooper

Corbet – la 2 ani (stânga) şi la 11 ani (dreapta)cum-imbatranesc-cainii (1)

Fred – la 2 ani (stânga) şi la 10 ani (dreapta)Fred

Maddy – la 5 ani (stânga) şi 10 ani (dreapta)Maddy

Poppy – la 1 an (stânga) şi 7 ani (dreapta)Poppy

Rufus – la 6 luni (stânga) şi 13 ani (dreapta)Rufus

Kayden și Brodie – 11 luni și 5 ani; 7 ani și 12 aniKayden și Brodie

Lily – 8 luni și 15 aniLily