Conform declarațiilor ministrului, acordarea acestor carduri de energie este sprijinită de un protocol activ între Ministerul Energiei și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), care are rolul de a extinde platforma digitală inițial creată pentru cardurile de energie folosite anterior de Ministerul Fondurilor Europene. Extensia va fi construită pe baza codului sursă existent și a infrastructurii deja dezvoltate, iar termenul asumat pentru finalizarea acestei etape tehnice este sfârșitul lunii iulie 2025.

Condiții de eligibilitate pentru noile carduri de energie

Ministrul a subliniat că actul normativ adoptat conține termene maxime clare, fapt important pentru toți beneficiarii schemei, deoarece se va urmări o implementare coerentă și predictibilă.

Pentru a beneficia de acest ajutor, persoanele interesate trebuie să respecte anumite condiții de venit:

  • Persoanele care locuiesc singure și au venituri de până la 1.950 lei;

  • Gospodăriile formate din mai multe persoane, cu venituri de până la 1.780 lei per membru.

Înscrierea în platformă va fi facilă și accesibilă. Persoanele eligibile se vor putea înregistra individual în aplicația digitală imediat ce aceasta va deveni funcțională, utilizând doar datele personale, adresa de domiciliu și codul unic de client furnizat de compania de electricitate.

„În momentul de faţă există un protocol cu cei de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care au dezvoltat prima dată platforma pentru aplicaţia folosită de Ministerul Fondurilor Europene pentru acele carduri de energie. Acum trebuie doar să facă o extensie a acelei platforme, pentru că există codul de bază şi toată infrastructura, iar în această extensie discuţiile noastre tehnice sunt ca până la finalul lunii să fie terminate. În cadrul acelui act normativ au fost puse termenele maxime, ceea ce e foarte important să ştie fiecare om care va beneficia de această schemă”, a declarat Bogdan Ivan.

energie
SURSA FOTO: Dreamstime

În plus, pentru a crește accesibilitatea, guvernul a pus la dispoziție și alte metode de înregistrare

Astfel, înscrierea va putea fi realizată și la nivelul primăriilor, unde autoritățile locale vor avea posibilitatea să introducă în sistem toți cetățenii din comunitățile lor care se încadrează în criteriile de eligibilitate. De asemenea, oficiile poștale din întreaga țară, prin intermediul factorilor poștali și al angajaților Poștei Române, vor contribui la înscrierea persoanelor.

Informațiile colectate de la solicitanți vor fi verificate prin corelare cu bazele de date ale Ministerului Finanțelor, ANAF, AJPIS și alte instituții relevante, pentru a se confirma eligibilitatea lunară a fiecărui beneficiar. Această măsură este menită să asigure că sprijinul este direcționat doar către cei care, în perioada respectivă, întrunesc condițiile de acordare.

Un exemplu oferit de ministrul Energiei a fost cazul unei persoane care se înscrie la începutul lunii august pentru ajutorul aferent lunii iulie: dacă în acea lună venitul său este eligibil, va primi cardul; însă dacă în octombrie veniturile sale cresc peste plafon, sistemul informatic va sesiza acest aspect, iar persoana respectivă nu va mai beneficia de ajutor în luna respectivă.

„Sunt eligibili cei care locuiesc singuri într-o gospodărie şi au venituri de până la 1.950 lei. Dacă sunt mai multe persoane care locuiesc în aceeaşi gospodărie şi au venituri de până la 1.780 lei, sunt eligibili pentru această schemă, pot să se înscrie în platformă imediat ce va fi terminată, într-un mod foarte simplu, doar cu datele personale, cu adresele de domiciliu şi codul unic al clientului, care vine de la fiecare furnizor. Se poate înscrie direct persoana interesată, cineva din familie”, a mai spus ministrul Energiei.

După verificare, fiecare beneficiar va primi cardul de energie direct acasă

După verificarea eligibilității, fiecare beneficiar va primi unul din aceste carduri de energie direct acasă, prin intermediul Poștei Române. Acesta va putea fi folosit imediat pentru plata facturilor la energie electrică.

„Am creat şi posibilitatea ca fiecare primărie să îşi înscrie toţi oamenii din comunitate care ar fi beneficiarii acestei scheme şi sunt persoane cu venituri foarte mici. Şi, în acelaşi timp, oficiile poştale din România, dirigintele de la poştă şi angajaţii Poştei vor putea să-i înscrie pe oameni, urmând ca datele lor să fie corelate cu cele de la Ministerul de Finanţe, de la ANAF, de la AJPIS, tocmai pentru a stabili dacă eligibilitatea este clară în luna în care omul solicită acel ajutor. Dacă, de exemplu, e cineva care se înscrie la începutul lunii august pentru luna iulie şi se încadrează în schemă şi va avea venituri mai mari în octombrie, automat sistemul va filtra persoanele care sunt eligibile şi nu va primi în octombrie acei bani pe card”, a conchis Bogdan Ivan.

Guvernul României a adoptat această măsură socială printr-o ordonanță de urgență, stabilind perioada de aplicare între 1 iulie 2025 și 31 martie 2026. Valoarea ajutorului este de 50 de lei pe lună, acordat sub forma unui tichet electronic, destinat exclusiv consumatorilor vulnerabili.