Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a precizat luni că decizia ca Bucureştiul să intre în carantină nu se va baza doar pe coeficientul de 6 infectări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori.

“Nu doar indicele conduce la această decizie. Specialiştii spun foarte clar: sunt mai mulţi factori, printre care şi acest indice de peste 6 la mie, care pot conduce la o astfel de decizie. Aşadar, nu trebuie să ne grăbim, nu trebuie să dăm mesaje care eventual să inducă panică în populaţie, trebuie să fim foarte clari în declaraţii (…), dar dacă se va ajunge să depăşim indicele de 6 la mie, cu siguranţă, împreună cu DSU, cu toţi factorii implicaţi, vom lua o decizie, dar nu doar pe baza acestui indice”, a declarat Bode la Digi24.

Declarația vine după ce prefectul Capitalei anunțase că Bucureștiul va intra în carantină odată ce se va depăși o rată a incidenței de 6 la mia de locuitori.

Carantina de la Timișoara pe masa discuțiilor Guvernului

Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Interne, a anunţat că Guvernul va lua în discuţie, în prima şedinţă, situaţia carantinei de la Timişoara, precizând că decizia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă de a prelungi carantinarea oraşului este una tranzitorie.

“Cred că Guvernul va lua în discuţie în prima şedinţă situaţia de la Timişoara şi va lua o decizie. Până la urmă, este o decizie tranzitorie ceea ce a făcut DSU pentru cele 72 de ore (…), iar până atunci, împreună cu prim-ministrul Florin Cîţu, vom avea o discuţie prin videoconferinţă cu toţi prefecţii din România”, a declarat Lucian Bode la Digi24.

Ministrul de Interne a adăugat că este un susţinător al autonomiei locale în privinţa deciziei de carantinare, dar că, în condiţiile creşterii numărului de infectări cu SARS-CoV-2 la Timişoara, consideră că nu se impune ridicarea restricţiilor.

“Este de neînţeles cum tu, comitet judeţean pentru situaţii de urgenţă, decizi să carantinezi Timişoara la un indice de aproximativ 7 la mie şi să ieşi din carantină când indicele este peste 8”, a mai spus Bode.