Jurnaliștii din Italia au început și ei, în ultimele zile, să privească cu interes spre ancheta de la Caracal și să ceară explicații carabinierilor din Bari, în speranța că cele două fete, Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu, ar putea fi găsite în viață.

În 2009, autoritățile din Italia au fost pentru prima dată avertizate de ce se întâmplă în orașul Bari după ce o româncă a reușit să fugă de traficanţii care o sechestraseră. Ea le-a povestit polițiștilor cum a fost luată din România și obligată să se prostitueze de la vârsta de 16 ani, informează postul de televiziune Digi 24.

Atunci, în 2009, șase români au fost arestați în Bari pentru proxenetism cu minori. În 2015, alți cinci, în 2016 încă patru au ajuns în arest, iar în 2018 alți șase au fost ridicați de carabinieri.

În 2018, în timpul anchetei, polițiștii au găsit trei fete din România, toate minore, sechestrate de patru români. Cea mai mică dintre ele era însărcinată în șapte luni și rețeaua avea de gând să-i vândă copilul, cu 28.000 de euro.

În orașul italian Bari, unde se crede că ar fi locuit o vreme și Gheorghe Dincă, bărbatul din Caracal suspectat în cazul dispariției a două tinere, există rețele de traficanți de carne vie care exploateză mii de minori din estul Europei. În ultimii 10 ani, polițiștii italieni au arestat sute de membri ai grupărilor, printre care și 30 de români.

Atât jurnaliștii italieni din Bari, dar și preoții români din sudul Italiei și românii din comunitățile de acolo, în plus, neoficial, chiar și reprezentanții autorităților, recunosc faptul că traficul de persoane a fost mulți ani controlat de români și de albanezi, iar dovadă sunt zecile de articole publicate de presa din Italia în ultimii 15 ani.