Anul 2020 poate fi definit ca un an al imprevizibilului pentru multe domenii de activitate: au fost sectoare economice care au mers mai bine în pandemie și domenii care au avut de suferit. La fel a fost și cu afacerile milionarilor români: unii au avut cel mai bun an din istorie în 2020 în timp ce alții și-au văzut afacerile afectate de criza economică generată de pandemie.

Ediția Capital „Top 300 cei mai bogați români” din acest an vine cu câteva surprize demne de remarcat. Revista se găsește începând de azi la punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro.

Prima surpriză este aceea că România are pentru prima oară în istorie patru miliardari în euro. Astfel, România are 4 miliardari între cei 2700 existenți în lume în acest moment.

A doua surpriză este că cel mai mare investitor în industria chimică din țara noastră, Ștefan Vuza, a reușit să ajungă la o avere de peste 1,2 miliarde de euro. Vuza a devenit în acest an cel mai mare investitor pe Bursa din România, cu plasamente la BVB de peste 1,1 miliarde de euro. Astfel, el realizează cel mai spectaculos salt în topul milionarilor români. Și asta într-un an de criză economică.

O altă surpriză a topului din acest an este aceea ca Ion Țiriac mai scade un loc în clasament deși acesta nu a înregistrat o scădere a activelor sale. După ce anul trecut a fost detronat de frații Pavăl după mulți ani în care a fost cel mai bogat român, Țiriac mai scade un loc și în acest an și ajunge pe locul 3.

Cel mai bogat român devine primul miliardar din lume care a pornit din Europa de Est și a pus bazele unei companii ce a revoluționat domeniul tehnologiei și al automatizării. Numele și povestea lui le regăsiți în revista Capital ”Top 300 Cei mai Bogati Romani”. Averea estimată fiind de aproximativ 5,25 miliarde euro.

Averea cumulată a milionarilor români ajunge în acest an la aproximativ 36 de miliarde de euro. În ediția de anul trecut, averea însumată ajungea la aproape 30 de miliarde de euro. Ceea ce înseamnă că există o creștere de aproximativ 20%. Iar acesta este un semn că milionarii români s-au maturizat în ceea ce privește managementul propriilor companii, fiind mult mai experimentați în a-și conduce afacerile prin perioade tulburi.

Cum a fost realizat Capital Top 300 Cei mai Bogati români?

Pentru a ajunge cât mai aproape de „buzunarul” milionarilor, redacția Capital a utilizat atât date publice, cât și date provenite de la sursa primară, adică de la antreprenorii intervievați. Pentru a avea o bază cât mai completă de date, jurnaliștii Capital au apelat la Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Jurnaliștii Capital au analizat participațiile antreprenorilor români în peste 3.000 de companii pentru a ne arată dimensiunile cifrelor de afaceri, a profiturilor, a numărului de angajați și alte informații utile.

Poți descoperi poveștile antreprenorilor de succes din România și averile acestora din revista Capital Top 300 Cei mai Bogati Romani, disponibilă la toate punctele de difuzare a presei și online, pe site-ul www.agoramag.ro.