Capacitățile de stocare a gazelor naturale au ajuns la 90%

Capacitățile de stocare a gazelor naturale din cadrul blocului comunitar au ajuns la un nivel de 90%, spune Comisia Europeană. Instituția europeană spune că nivelul a fost atins cu mult înainte 1 noiembrie, data limită pentru acest nivel.

Potrivit Comisiei Europene, citată de presa internațională, nivelul a ajuns la 1.024 TWh la data de 16 august, echivalentul a 90,12% din capacitatea de stocare. Mai precis este vorba despre peste 93 miliarde metri cubi (bcm) de gaze naturale.

Pentru a preveni deficitul de aprovizionare după scăderea importurilor de gaze rusești ca urmare a invaziei din Ucraina, Uniunea Europeană a făcut investiții semnificative în importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) în 2022 și a adoptat reglementări pentru a crește capacitatea de stocare.

Stabilirea unui obiectiv obligatoriu din punct de vedere juridic la nivelul UE de umplere a instalațiilor de depozitare până la 90% până la 1 noiembrie a fiecărui an este unul dintre aceste regulamente.

Piața energiei din UE este mai stabilă

Potrivit datelor Comisiei Europene, Europa a importat anul trecut 62 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc prin conducte, cu 60% mai puțin decât media din ultimii cinci ani.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), se preconizează că livrările din Rusia către UE vor scădea la 25 de miliarde de metri cubi în acest an, presupunând că fluxurile prin conducta TurkStream și Ucraina sunt în concordanță cu volumele din decembrie 2022.

„Piaţa energiei din UE este într-o situaţie mult mai stabilă decât era în august 2022. Investiţiile în regenerabile şi în eficienţa energetică pot întări şi mai mult poziţia blocului comunitar”, a afirmat comisarul pentru Energie, Kadri Simson.

infografic gaze UE
SURSA FOTO: spglobal.com

Cotațiile gazelor naturale erau în creștere

Cotațiile futures la gaze cu livrare într-o lună au crescut vineri cu 4,3%, până la 38,41 euro pe megawatt-oră, la hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, unde sunt stabilite prețurile de referință europene, din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionare.

Fiecare națiune are o cantitate diferită de gaze în instalațiile de depozitare. Germania, Olanda și Spania se numără printre națiunile care au depășit deja obiectivul UE; în Franța, unde aprovizionarea cu energie a fost perturbată de grevele de amploare, nivelul este în prezent de 84%.

Prețurile gazelor în Europa sunt acum cu aproximativ 90% mai mici decât în 2022, când criza a atins punctul culminant, dar analiștii prevăd că nervozitatea pieței și volatilitatea ridicată vor persista.