Astfel, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 2.931 MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.313 de MW, microhidrocentrale de 315 de MW şi proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW. La sfârşitul anului trecut, figurau în sistem capacităţi de producţie a energiei regenerabile de 5.142 de MW.

Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi, pe care le vând pe o piaţă specializată, pentru un câştig suplimentar faţă de energia propriu-zisă. Aceste certificate verzi sunt plătite de toţi consumatorii din România, inclusiv de populaţie, în factura finală la electricitate, potrivit acelorași date, citate de Agerpres.

Pentru anul 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern în şedinţa din 30 decembrie 2015. Cota pentru acest an este mai mare decât cea pentru 2015, care a fost stabilită la nivelul de 11,9%.

'În cazul în care se iau în calcul şi acordurile pentru exceptare emise până la sfârşitul anului 2015 (circa 7.000 GWh) şi în 2016 (circa 1.000 GWh, suplimentar faţă de anul 2015), impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali de energie electrică ne-exceptaţi (populaţie şi IMM-uri) va înregistra o creştere de la 35 lei/MWh, la circa 43 lei/MWh, mai arată aceleași date, potrivit Agerpres.

În perioada 2008 – 2010, autorităţile române au acordat o schemă de sprijin foarte generoasă pentru producătorii de energie regenerabilă, în valoare de 19,5 miliarde de euro pentru întreaga durată de implementare, considerată a fi cea mai generoasă schemă de susţinere a energiei verzi din Uniunea Europeană. Însă, din cauza impactului din ce în ce mai mare în facturi, autorităţile au început să reducă şi să amâne anumite beneficii pentru producătorii de energie regenerabilă.

Pe de altă parte, producătorii de energie regenerabilă spun că deciziile autorităţilor duc la imposibilitatea de a-şi mai vinde certificatele verzi, prin urmare multe firme din acest sector vor ajunge la faliment.