Vremea instabilă continuă să pună probleme în România, în special în zonele sudice și estice. Administrația Națională de Meteorologie avertizează asupra unor fenomene severe care vor afecta, temporar, mai multe regiuni.

Temperaturile ridicate, combinate cu umezeala crescută, favorizează apariția furtunilor violente și a căderilor de grindină. Meteorologii transmit că atenționarea este valabilă până în această seară, iar situația va fi monitorizată în timp real.

ANM: Temperaturi ridicate și disconfort termic în sudul țării

Potrivit ANM, în intervalul analizat, sudul și sud-estul României vor resimți cel mai puternic efectele valului de căldură.

Temperaturile maxime se vor încadra între 31 și 34 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală depășind frecvent pragul de 80 de unități.

Cele mai afectate regiuni sunt vestul și sudul Olteniei, sudul Munteniei, dar și Dobrogea continentală. Aici a fost emis un cod galben pentru temperaturi ridicate și atmosferă sufocantă.

caniculă, căldura, meteo, vremea
SURSA FOTO: Dreamstime

Fenomene de instabilitate atmosferică și grindină în mai multe zone

În paralel cu valul de căldură, se manifestă și instabilitatea atmosferică, cu episoade de vreme severă. Potrivit Elenei Mateescu, instabilitatea va fi prezentă în estul Olteniei, sudul Moldovei și mare parte din Muntenia.

Aversele vor avea caracter torențial, iar vântul va sufla cu intensificări de 50 până la 70 km/h. În unele cazuri, se așteaptă căderi de grindină și cantități de apă de peste 40 l/mp.

„În același timp, nu lipsesc nici fenomenele de instabilitate atmosferică, care sunt de interes, în special, în partea de est a Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, în jumătatea sudică a Moldovei, acolo unde Codul galben va rămâne în vigoare până la ora 23:00, perioade de instabilitate care vor fi caracterizate de averse torențiale, vijelii, pentru că rafalele vor avea viteze de 50-70 km/h, condiții de grindină și cantități de apă de 20-30 L/m², izolat peste 40 L/m²”, a transmis Mateescu.

Atenționări nowcasting: Cod portocaliu și chiar roșu în unele localități

Pe lângă avertizarea generală, ANM a emis deja 10 atenționări nowcasting de tip cod portocaliu. O localitate din județul Prahova a fost vizată inclusiv de un cod roșu, din cauza grindinei de mari dimensiuni.

Precipitațiile abundente au atins, local, până la 60 l/mp în doar câteva zeci de minute.

„Aceste atenționări, mai ales cele de instabilitate atmosferică, atenționarea de Cod galben general, a fost amendată, așa cum o facem de fiecare dată până, la acest moment, de 10 atenționări meteorologice de tip nowcasting, de Cod portocaliu și una chiar de Cod roșu, având în vedere grindina de medii și mari dimensiuni, averse torențiale pe secvențe scurte de timp de 40-60 L/m² pentru localități din județul Prahova”, a precizat Elena Mateescu.

Revenirea la normalitate, urmată de un nou val de căldură

Chiar dacă în zilele următoare temperaturile vor mai scădea, instabilitatea atmosferică nu va dispărea complet. Valorile maxime vor coborî temporar la 22-29 de grade, dar weekendul ar putea aduce din nou caniculă.

O masă de aer tropical va readuce temperaturi de peste 34 de grade în unele regiuni.

„De mâine, treptat, vom intra într-un proces de normalitate, dacă luăm, în special, regimul de temperaturi, maximele fiind cuprinse între 22 până la cel mult 29-30 °, însă din weekend e posibil ca din nou să ne apropiem de pragul unei zile de caniculă, 34-35 °, astfel încât o nouă masă de aer foarte cald, de origine tropicală, să aducă din nou o vreme mai caldă decât în mod obișnuit.

Dar, cu siguranță, nu vor lipsi și perioadele de instabilitate, pentru că, în mod tradițional, luna iunie este cea mai ploioasă lună a verii șia  anului în țara noastră, iar atunci când vorbim de temperaturi în general mai ridicate, deja asociate cu 1 grad mare de umezeală în atmosferă, îndeplinim ingredientele specifice pentru astfel de fenomene specifice sezonului în care ne aflăm”, a precizat directorul ANM, subliniind că luna iunie rămâne cea mai ploioasă lună a anului în România.

Probleme pe Aeroportul Otopeni, în București, dar și pe DN1

Cinci aeronave aşteaptă, luni după-amiază, să aterizeze pe Aeroportul „Henri Coandă” din Bucureşti, din cauza furtunii puternice înregistrate în zonă. Echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă intervin în mai multe zone pentru îndepărtarea copacilor căzuţi, iar mai multe străzi au fost inundate

Potrivit Companiei de Aeroporturi Bucureşti, cinci aeronave aşteaptă să aterizeze pe „Henri Coandă”, fiind vorba despre o cursă WizzAir de la Londra care trebuia să ajungă la 15.42 ora de aterizare, una Tarom de la Paris, programată la 15.43, una Eurowings de la Stuttgart (15.40), una Swiss de la Zurich (15.30) şi una Tarom de la Cluj-Napoca, programată să aterizeze la 15.15.

Aeronava Tarom de la Paris şi cea Eurowings de la Stuttgart vor aştepta la Constanţa să treacă furtuna, iar cursa Tarom de la Cluj-Napoca va aştepta la Craiova.

Cod portocaliu emis pentru București

ANM a emis o avertizare Cod portocaliu, valabilă pentru Bucureşti, în intervalul orar 15:28 – 16:20. Aceasta vizează averse, descărcări electrice şi intensificari ale vântului.

ro-alert 9 iunie
SURSA FOTO: Capital

Ca urmare, a fost emis un mesaj pentru avertizarea populaţiei, prin sistemul Ro-Alert. De asemenea, ISU B-IF a emis o informare pentru populaţie prin intermediul panourilor electronice stradale.

Ca urmare a fenomenelor meteo, reprezentanţii ISU intervin în următoarele locaţii: Şoseaua Gheorghe Ionescu Siseşti – acumulare de apă în subsol, Strada Cucuteni – copac căzut, Aleea Băiuţ – copac căzut pe autovehicul, Aleea Circului – copac căzut, Strada Nicolae Coculescu – copac căzut, Strada Anton Bacalbaşa – copac căzut pe autovehicul, Strada Haraboc – copac cazut pe autovehicul, DN1 – copac căzut, Strada Osiris – acumulare de apă, Şoseaua Cioflinceni – copac căzut pe casă si autovehicul, DJ 101 – Căciulaţi – Copaci căzuţi pe şosea, Strada Lânăriei – acumulare de apă în subsol, Strada Lonea – copac căzut pe autovehicul, Strada Liniei – acumulare de apă în curte, Aleea Circului – copac căzut, Şoseaua Bucureşti – Ploieşti – acumulare de apa pe stradă, Strada Muntele Mare – copac căzut pe auto, Strada Clucereasa Elena – acumulare de apă în locuinţă.

Doi copaci au căzut, luni, pe DN 1, în localitatea Ciolpani din judeţul Ilfov, Poliţia Română anunţând că circulaţia rutieră este restricţionată pe sensul de mers Ploieşti – Bucureşti.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române a informat că pe DN 1, localitatea Ciolpani, judeţul Ilfov, 2 copaci au căzut pe carosabil, la kilometrii 31 şi 33.

„În zonă plouă torenţial, iar valorile de trafic sunt în creştere în direcţia către Capitală. Circulaţia rutieră este restricţionată pe sensul de mers Ploieşti – Bucureşti”, precizează Poliţia Română.