Alegeri prezidențiale 2024. Nicolae Ciucă anunță că decizia va fi luată după alegerile locale și europarlamentare

Alegeri 2024. Nicolae Ciucă, președintele PNL, a subliniat luni seara că, în ceea ce privește eventualele discuții despre un candidat comun cu PSD la alegerile prezidențiale, transparența este esențială în fața electoratului.

El a adăugat că este important să se aștepte rezultatele alegerilor locale și europarlamentare. Mai ales pentru a evalua profilul și perspectivele percepute de cetățenii români. De asemenea, liderul Senatului a subliniat că PNL nu poate să se abțină de la prezentarea unui candidat.

„Este o întrebare la care am răspuns și consider că e cât se poate de onest față de electorat să vedem care sunt rezultatele alegerilor locale și europarlamentare, să vedem care este profilarea din punct de vedere a perspectivei în percepția cetățenilor români.

Funcția de președinte al țării nu se negociază între două partide, cu atât mai puțin între câțiva oameni. Este o funcție care e cea mai importantă pentru cetățenii României. Cetățenii trebuie să aleagă persoana care va ocupa acea funcție.

Ce pot să vă spun e dacă ne uităm un pic în istorie, PNL anul acesta în mai va sărbători 149 de ani de existență și de-a lungul timpului a avut o contribuție esențială în evoluția noastră ca națiune. Nu poate să se dea la o parte și să nu aibă un candidat la alegerile prezidențiale.

PNL a avut de-a lungul istoriei curajul să-și asume aceste momente importante ale națiunii române. Nu văd de ce acum…cine știe ce ar putea să apară care să schimbe fundamental această opțiune și atitudine a noastră.

Este o perspectivă care trebuie să țină cont de o schimbare fundamentală, de 180 de grade a actualului context prin care PNL să fie determinat să nu aibă candidat la prezidențiale”, a precizat Nicolae Ciucă.

PSD PNL
PNL, PSD / SURSA FOTO: Colaj Capital

Liderul PNL a vorbit despre tensiunile și presiunile din Coaliție

Când a fost întrebat despre presupusele presiuni făcute de Marcel Ciolacu pentru a obține un candidat comun, Nicolae Ciucă a subliniat că în cadrul unei coaliții de guvernare există dialoguri.

El a menționat că presiunile sunt parte a acestui proces. Totodată, el spune că acestea sunt soluționate și își reduc intensitatea în timpul negocierilor, când fiecare parte își exprimă argumentele.

Ciucă a subliniat dorința ca în cadrul Coaliției să se păstreze o identitate distinctă, într-un cadru politic care și-a asumat responsabilitatea pentru echilibrul țării.

„În interiorul unei coaliții de guvernare există discuții. Presiunile, de fiecare dată, se rezolvă și scad pe timpul negocierilor, a argumentelor pe care le aducem fiecare.

Ne dorim ca în coaliție să avem propria identitate într-un construct politic ce și-a asumat responsabilitatea stabilității țării”, a adăugat Ciucă, pentru Digi24. 

Reamintim că alegerile locale și alegerile europarlamentare urmează să aibă loc pe 9 iunie 2024.