România este repetentă la capitolul infrastructură. De 30 de ani ne mișcăm în ritmul melcului, iar realizările sunt extrem de puține, spre nimic. PSD a venit în 2016 cu un program faraonic de guvernare ce prevedea construcția a șapte spitale regionale. Totul a rămas a stadiul de proiect sau vis.

Noul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, vorbește despre o nouă abordare a construcției acestora. Vorbim despre o abordare prin care acestea să fie realizate prin intermediul fondurilor europene pentru ca acestea să prindă contur cât mai repede.

Spitale regionale din fonduri europene

“S-a discutat să fie la pachet proiectare, execuție și dotare a spitalelor regionale. Nu sunt proiecte ce pot fi implementate într-o perioadă scurtă de timp. E o problemă de concept. Sunt două probleme. Dacă le gândești ca să fie o completare a serviciilor sau o creștere a standardelor sau o completare la serviciile de sănătate existente sună bine. Să vedem cum se va definitiva partea de conceptualizare. Avem constrângeri în alocările de fonduri. Cea mai mare provocare e că pe partea de specializare inteligentă 5,9 milioane de euro se duc pe această componentă. 7,8 miliarde vom avea pe cercetare”, a anunțat Marcel Boloș.

Ministrul a vorbit despre alte alocări de fonduri care pot ridica România. “Avem o alocare masivă de fonduri pe zona de specilizare inteligentă, cercetare aspect tehnologic, inovativă. Suma este ultra mega generoasă 8,3 miliarde de euro și cofinanțare”, a mai spus Boloș.

Dezvoltarea zonelor defavorizate cu fonduri UE

Marcel Boloș a vorbit și despre dezvoltarea zonelor defavorizate din România cu autorul fondurilor de la Uniunea Europeană. S-a referit în special la zona Valea Jiului, acolo unde după ce mineritul a murit oamenii nu au mai reușit să-și găsească locuri de muncă.

“S-a semnat contractul în octombrie 2019 pentru regândirea zonei din Valea Jiului. O parte din populație luptă pentru propriul destin. Va fi un portofoliu de proiecte. Mi s-a spus că au o resursă turistică în zonă. Au un instrument prin care să propună axe de finanțare pe turism și să îi sprijinim ca să fie acele proiecte finanțate”, a spus Marcl Boloș.