Acestea din urmă cresc, înfloresc și dau roade pe toată perioada de dezvoltare, până când sunt distruse de prima brumă a toamnei. Practicile bune de tăiere a tufelor de roșii au ca rezultat plante mai sănătoase și o recoltă de calitate.

Tăierea timpurie a tufelor de roșii limitează obiceiul de creștere viguros al plantei, în timp ce tăierea târzie canalizează energia în creșterea celor mai gustoase tomate.

Iată tot ce trebuie să știți despre când și cum e bine să tăiați tufele de roșii din soiurile  cu creștere nedeterminată, potrivit TheSpruce.

De ce ar trebui să le tăiați

Plantele de tomate cu creștere nedeterminată încep cu o tulpină principală, care rapid face tulpini secundare.

Aceste tulpini devin în cele din urmă viță-de-vie, care produc ciorchini de flori de-a lungul ambelor părți. Atât tăierea timpurie, cât și tăierea săptămânală, pe tot parcursul sezonului, sunt tehnici de management pentru un control mai bun al recoltei.

Tăierea excesivă poate limita dimensiunea recoltei. Deși unii grădinari spun că tăierea tufelor de roșii cu creștere nedeterminată nu este necesară, există avantaje pentru a le controla creșterea extinsă, inclusiv:

  • Rezistență mai bună la boli
  • Circulația aerului îmbunătățită
  • Fructe mai mari

Când să le tăiați

Principalul avantaj al soiurilor nedeterminate este economisirea spațiului. Pe un pat de grădină mic, puteți planta o duzină de plante. De asemenea, trebuie să atingeți sezonul de vegetație. Soiurile nedeterminate produc fructe mai mult timp. Roșiile cu creștere scăzută dau cel mai adesea întreaga recoltă simultan.  Există două momente pentru a tăia roșiile nedeterminate: la începutul sezonului, când cresc frunzele, și mai târziu, când sfârșitul sezonului de creștere este aproape. Deoarece tăierea depinde de stadiul de creștere, modul în care tăiați tufele la începutul sezonului va fi diferit de cel făcut mai târziu.

Tăierea timpurie

La începutul sezonului există două moduri de a tăia tufele de roșii nedeterminate. O metodă este să tăiați planta la o viță de vie principală productivă și mai multe viță de vie secundară în primele câteva săptămâni de creștere vegetativă activă. A doua metodă permite tăierea selectivă a viței de vie secundare și terțiare pe tot parcursul sezonului de vegetație.

Inspectați în mod regulat plantele

De îndată ce creșterea vegetativă începe, verificați planta la fiecare câteva zile pentru a găsi tulpini noi. Pe măsură ce roșiile încep să se dezvolte, verificați-le o dată pe săptămână. Pentru a stabili o plantă cu o singură tulpină principală, îndepărtați toate frunzele care apar între tulpina principală și ramificarea laterală.

Tăiere târzie pentru roșii nedeterminate

Tăierea târzie se face toamna pe măsură ce temperaturile scad, cu aproximativ șase până la opt săptămâni înainte de primul îngheț. Vița de vie este tăiată și florile și fructele mici care nu se vor coace sunt îndepărtate, permițând plantei să direcționeze energia către roșiile mature.