HouseDigest arată că, prin introducerea nutrienților esențiali din această apă în pământul plantelor, puteți observa o mare diferență, fie că este vorba de plante de interior, fie de exterior. Încercați acest truc natural și eficient, reutilizând apa de la cartofi pentru a hrăni plantele de apartament.

Când fierbeți cartofii, asigurați-vă că nu adăugați sare. Aceasta acționează ca un erbicid natural, așa că va dăuna efectiv plantelor. În plus, apa clocotită poate ucide plantele până la rădăcină!

Apa în care ați fiert cartofii este plină de nutrienți care există în mod natural în această legumă versatilă. Pe măsură ce apa se răcește, soluția de amidon stochează vitaminele și mineralele din cartofi.

Spre deosebire de apa obișnuită, de la robinet, această apă poate ajuta la creșterea plantelor, oferindu-le compușii necesari de care au nevoie pentru a crește corespunzător. Concluzia este una clară: apa rămasă după ce am fiert cartofi poate fi turnată peste compost pentru a readuce plantele la viață.

De ce plantele adoră această apă

Și oamenii și plantele pot beneficia de potasiu și de alte vitamine din tuberculii cartofului. Cartofii conțin cantități mari de vitamina C, vitamina B6 și amidon. Când este folosită la udarea plantelor, această apă poate ajuta la eliberarea multor nutrienți care sunt deja prezenți în sol.

Rețineți, însă, că apa în care au fiert cartofii nu poate înlocui în întregime un îngrășământ lichid bun.

Este obligatoriu să suplimentați ocazional cu alți nutrienți importanți pentru plante, cum ar fi azot, sulf, magneziu și calciu. În plus, dacă aveți tendința de a fierbe cartofii în coajă, încercați o abordare diferită.

Cum se folosește apa de la cartofi la udarea plantelor

Pentru a încerca acest truc, scurgeți apa rămasă după ce s-au fiert cartofii și păstrați-o într-un vas. Lăsați apa să se răcească complet și apoi folosiți-o ca înlocuitor al apei cu care udați de obicei plantele. Aveți grijă ca apa respectivă să nu conțină sare, deoarece ar putea dăuna plantelor, împiedicând rădăcinile să o absoarbă.

De asemenea, acest truc nu trebuie folosit prea des. În plus, asigurați-vă că strecurați bine apa după ce ați fiert cartofii, înainte de a o folosi, deoarece bucățile rămase de cartofi ar putea provoca mucegai sau dăunători.

„Apa în care am fiert cartofii nu trebuie aruncată, deoarece este o modalitate excelentă de a uda plantele de apartament și, în același timp, de a reduce deșeurile din bucătărie”, explică grădinarul Andrew Helling.

Așa cum apa cu amidon rămasă după ce am fiert pastele poate accelera creșterea microorganismelor în sol, același lucru se întâmplă și cu apa rămasă după fierberea cartofilor.

„Această apă ar trebui să conțină cei trei micronutrienți-cheie necesari creșterii plantelor, inclusiv potasiu, azot și fosfor”, spune Mo Bhula, expert în plante la Arhiva Botanică. Alți nutrienți includ calciu și magneziu, care ajută la producerea clorofilei.