„Nu cred că este o surpriză pentru nimeni şi nu cred că cineva se aştepta ca peste trei zile sau săptămâna viitoare toată această izolare să se termine. Toată lumea aşteaptă ca după Paşte să se tragă linie. Guvernanţii au fost cât se poate de expliciţi în această chestiune, aşa că nu cred că vom avea mari tensiuni sau mari reacţii de nerăbdare din partea societăţii româneşti. Toată lumea se aştepta la această prelungire, în condiţiile în care şi în România şi, mai ales, în Europa lucrurile nu sunt liniştite”, a explicat sociologul, potrivit agerpres.ro

În opinia sa, scăderea numărului de noi cazuri diagnosticate – 193 din 5 până în 6 aprilie, faţă de 251 din 4 până în 5 aprilie – poate să aibă legătură şi cu numărul mic de testări pe care România îl face.

„Nu uitaţi că ne aflăm la coada Europei la numărul de testări la suta de mii de locuitori. Aşa că, faptul că scădem, nu înseamnă mare lucru în acest context. E nevoie de o scădere constantă, în condiţiile în care numărul de testări va creşte. În momentul de faţă – hai să zicem aşa – stăm bine comparativ cu ceea ce se întâmplă în jurul nostru, mai ales în Europa Occidentală. Însă tentaţiile vor exista. Cu siguranţă, cu cât va trece timpul, lumea va fi din ce în ce mai tentată să iasă. Eu unul prevăd că, la finele lui mai, dacă toată lumea va face ceea ce trebuie în această perioadă, mai ales perioada sărbătorilor de Paşte, aceste restricţii vor fi uşor-uşor eliminate. Însă ceea ce trebuie să înţelegem este că, dacă vom considera că trebuie să ieşim toţi pe stradă şi numărul de îmbolnăviri va creşte, cu siguranţă, această stare de izolare va fi prelungită cu încă o lună şi aşa mai departe. Aşa că, dacă vrem să ieşim mai repede, trebuie să stăm în casă”, a afirmat el.

O investiție pe termen lung

Gelu Duminică a subliniat că distanţa faţă de familia extinsă trebuie privită ca „o investiţie” pe termen lung în sănătatea oamenilor şi în buna funcţionare a societăţii.

„Să ne gândim la faptul că vom putea după aceea să ne strângem familia în braţe în siguranţă şi că avem foarte multe alte sărbători de petrecut împreună. Aşa că, în momentul de faţă, luaţi-o ca pe o investiţie pe care o facem în sănătatea noastră şi a celor dragi şi în buna funcţionare a societăţii. Aşa că eu nu o iau ca pe o pierdere, o iau ca pe investiţie: în momentul în care pierzi ceva pe termen scurt, să câştigi ceva foarte frumos pe termen mediu şi lung. Nu se întâmplă nimic. Prefer să îi ştiu sănătoşi pe ai mei şi să vorbesc cu ei de trei ori pe zi la telefon”, a spus sociologul, conform sursei menționate.

El a arătat că, deşi nu este confortabil pentru nimeni să stea o perioadă atât de lungă în casă, oamenii nu trebuie să rămână cantonaţi în lucrurile care îi supără.

„Pentru nimeni nu este confortabil să rămâi în casă în această perioadă, să rămâi foarte izolat între patru pereţi, însă este, din păcate, singura şansă pe care o avem pentru a ne proteja. Pe de cealaltă parte, avem şi posibilitatea de a ne cunoaşte mai bine familia. Să ne jucăm jocuri în fiecare seară, să citim… Paradoxul e următorul: când munceam foarte mult, ne doream să mai stăm pe acasă. Acum când stăm acasă, ne dorim să muncim. ‘Stai acasă‘ de acum trebuie să fie făcut cu conştiinţa faptului că, ceea ce facem acum, facem pentru noi şi pentru ceilalţi. Şi, pe urmă, trebuie să se transforme într-un ‘hai la muncă’ pentru a pune economia pe picioare”, a adăugat Gelu Duminică.