Cancerul de piele poate fi depistat la timp.

Melanoma MayDay, o asociație care luptă împotriva melanomului, lansează, astăzi, un program de screening gratuit în rândul celor peste 2.000 de angajați din centrul de afaceri Conect Business Park din nordul Bucureștiului.

Investiţia in mini-clinica de dermatologie pe roţi a fost de 175.000 de euro, informează reprezentanţii asociaţiei.

În cadrul activării, care are loc în incinta parcului de afaceri, angajații își pot testa gratuit alunițele, în perioada 20-30 septembrie, între orele 10:00-19:00. Testările alunițelor se desfășoară în Unitatea Mobilă de Dermatoscopie, o mini-clinică  pe roți, dotată cu un dermatoscop – un aparat performant de dermatoscopie digitala prin epiluminiscenta, care oferă o imagine HD a alunițelor.

Campania de screening are loc în contextul în care comportamentul românilor față de expunerea la soare este îngrijorător, iar începutul toamnei este o perioadă propice de monitorizare a alunițelor, după un sezon de expunere la soare, timp în care nevii pot suferi modificări. 

În vara acestui an, Asociația Melanoma MayDay a desfășurat o campanie gratuită de screening pentru cancerul de piele în Parcul Tineretului, unde 1.810 oameni au beneficiat de dermatoscopii gratuite. Bilanțul campaniei a tras un semnal de alarmă: 22 de suspiciuni de melanom, cea mai agresivă formă de cancer de piele, 48 de suspiciuni de alte cancere de piele și 300 de displazii, alunițe cu risc de transformare malignă.

Dacă este surpins în stadii incipiente, melanomul poate fi curabil în proporție de 95%, un rol important în prevenție avându-l dermatoscopia – o investigație non-invazivă, nedureroasă, cu o durata foarte scurta. Dermatoscopia poate depista la timp modificările îngrijorătoare ale alunițelor și poate înclina balanța diagnosticului de malignitate sau benignitate. Investigația permite examinarea alunițelor cu o mărire a imaginii acestora de 70 de ori – până la 120 de ori, observându-se microscopic dispoziția pigmentului și a vaselor de sange – ajutand astfel la  diagnosticarea precoce a melanomului și a leziunilor precanceroase cutanate.

Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer, care își are originea în celulele producătoare de pigment denumite melanocite. Sub acțiunea razelor ultravioletelor, celulele acestea devin anormale, cresc necontrolat și invadează în mod agresiv țesuturile din jur. În ultimele decenii, frecvența melanomului a crescut de peste 15 ori, afectând din ce în ce mai mulți tineri.

Conform Skin Cancer Foundation, pe plan mondial, în fiecare oră, o persoană cu melanom moare, iar pentru  2015 a fost estimat un număr de 9.940 de persoane decedate ca urmare

a diagnosticării cu această formă de cancer.  În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistați cu această formă de cancer mor anual. De altfel, țara noastră înregistrează o incidență în creștere în ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanom, conform ultimelor statistici Globocan.