Tehnologia HD a fost prezentată oficial la începutul anilor ’90,deşi în Statele Unite a fost introdusă la finele anilor ’80.  Numărul de canale HD din primul an a fost de 13, iar în anul următor an acesta a crescut la 22 de canale. 
Tehnologia Ultra HD (3.840X2.160 pixeli), care nu trebuie confundată cu 4K (4.096X2.160 pixeli)  este în atenţia publicului de câţiva ani. Primul canal UHD a fost anunţat la începutul anului 2013. Rata de creştere a canalelor UHD este peste cea a canalelor HD. În cazul tehnologiei UHD, în anul zero, numărul de canale a fost de 45, iar în anul următor acesta a crescut la 68. 

SES Astra, operator de satelit de talie mondială cu peste 50 de sateliţi pe Orbita Geostaţionară şi 12 pentru Orbita Medie oferă deja clienţilor acces la canale UHD precum Fashion One 4K, Nature Relaxation, Travel XP, Beyond TV, Fun Box 4K, 4k Universe, Insight, UHD1, NASA UHD. De asemenea, peste 30 de operatori testează în prezent platforma Ultra HD, iar trei dintre aceştia au lansat deja pachete care conţin canale UHD. 

Tehnologia UHD oferă o rezoluţie de patru ori mai mare decât a semnalului Full HD. Tehnologia este cel mai bine pusă în valoare pe televizoare cu diagonale mai mari de 126 cm.