Statistics Canada a informat miercuri că recolta de grâu din acest an ar putea să ajungă la 30,6 milioane de tone, în creştere cu 12,9% comparativ cu cea de 27,1 milioane tone înregistrate în 2012 şi totodată cea mai mare recoltă înregistrată după 1991, când fermierii canadieni au recoltat 31,9 milioane tone de grâu. Cifra estimată de Statistics Canada este mai mare decât prognoza de 29,2 milioane tone a Ministerului Agriculturii din Canada, în timp ce analiştii intervievaţi de Bloomberg News mizează pe o recoltă de 30 milioane tone.

De asemenea, în ceea ce priveşte recolta de canola, o variantă de rapiţă pentru care Canada este cel mai mare producător mondial, estimează că aceasta ar putea creşte cu 11,5%, până la valoarea record de 14,7 milioane de tone, devansând precedentul record de 14,6 milioane de tone stabilit în 2011. Analiştii intervievaţi de Bloomberg prognozează o recoltă de 15,4 milioane tone.

"Condiţiile climaterice s-au îmbunătăţit, iar riscul de îngheţ este exclus", a declarat Tony Tryhuk, analist la divizia de materii prime a RBC Dominion Securities.

În ultimul său raport trimestrial, publicat în luna iulie, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a estimat că producţia mondială de cereale ar urma să crească cu 7,2% în 2013/2014, comparativ cu anul anterior, până la nivelul record de 2,479 de miliarde tone, în timp ce producţia mondială de grâu se va ridica la 704 milioane tone, în creştere cu 6,8% comparativ cu anul trecut şi totodată cel mai ridicat nivel din istorie.
Sursa: Agerpes