Joi, Oficiul Comisarului pentru protecția vieții private din Canada a anunțat că a lansat o investigație comună asupra platformei deținute de China, alături de autoritățile provinciale de protecție a vieții private din Quebec, British Columbia și Alberta.

Ancheta a fost inițiată „în urma unor procese colective, în prezent soluționate, în Statele Unite și Canada, precum și a numeroaselor relatări din mass-media legate de colectarea, utilizarea și dezvăluirea de informații personale de către TikTok”, se arată într-un comunicat prin care se anunță ancheta.

Canada investighează TikTok

Autoritățile de reglementare în materie de confidențialitate spun că vor examina:

– dacă practicile TikTok respectă legislația canadiană privind confidențialitatea;

– dacă se obține un consimțământ valabil și semnificativ pentru colectarea, utilizarea și divulgarea informațiilor personale ale utilizatorilor;

-și dacă compania își îndeplinește obligațiile de transparență.

Echipa de comisari pentru protecția vieții private remarcă faptul că o parte semnificativă a utilizatorilor TikTok sunt mai tineri și consideră că există o importanță sporită pentru protejarea vieții private a copiilor.

„Investigația comună se va concentra în special pe practicile de confidențialitate ale TikTok în ceea ce privește utilizatorii mai tineri, inclusiv dacă societatea a obținut un consimțământ valabil și semnificativ din partea acestor utilizatori pentru colectarea, utilizarea și divulgarea informațiilor lor personale”, se arată în comunicat.

Platforma TikTok, acuzată că nu respectă legea canadiană

Printre legile canadiene în vigoare pe care ancheta va examina respectarea de către TikTok se numără: legea federală privind protecția informațiilor personale și a documentelor electronice (PIPEDA), Legea privind protecția informațiilor personale în sectorul privat din Quebec și Legea privind stabilirea unui cadru juridic pentru tehnologia informației, precum și legile privind protecția informațiilor personale din Alberta și British Columbia.

Invocând ancheta activă, biroul comisarului federal pentru protecția vieții private a declarat că nu vor fi furnizate detalii suplimentare în acest moment.

Deși site-ul de socializare a crescut în popularitate în ultimii ani, în SUA se fac presiuni pentru interzicerea TikTok, cei care solicită acest lucru invocând preocupări legate de securitate cibernetică și cenzură.

TikTok a anunțat că salută oportunitatea de a lucra cu autoritățile federale și provinciale „pentru a lămuri lucrurile” cu canadienii.

„Confidențialitatea și siguranța comunității TikTok, în special a utilizatorilor noștri mai tineri, este întotdeauna o prioritate de top și ne angajăm să operăm cu transparență pentru a câștiga și menține încrederea numeroșilor canadieni care creează și găsesc bucurie pe platforma noastră”,  a spus un purtător de cuvânt al TikTok.