Canada a șocat lumea întreagă de Ziua Națională! Statui ale reginelor Elisabeta a II-a și Victoria au fost puse la pământ

Descoperirile respective au produs un întreg scandal în Canada, acolo unde au avut loc numeroase proteste dar și priveghiuri pentru sutele de copii care și-au pierdut viața la școlile rezidențiale, conform informațiilor transmise de theguardian.com

Numeroase orașe au anulat festivități specifice Zilei Naționale din cauza controversei cauzate de descoperirea mormintelor. Totodată, unii protestatari iau dărâmat două statui ale reginelor Elisabeta a II-a și Victoria.

Ce au putut face protestatarii?

Statuia reginei Victoria a fost stropită cu vopsea roșie înainte de a fi smulsă de pe piedestal. O mulțime a scandat „nicio mândrie în genocid” în fața legislativului din Winnipeg, capitala Manitoba, înainte de a dărâma statuia reginei Victoria, potrivit sursei menționate. Totodată, o statuie din apropiere a reginei Elisabeta a II-a a fost de asemenea dărâmată în timpul manifestațiilor de joi.

Amintim că aproape 1.000 de morminte nemarcate au fost găsite la foste școli rezidențiale pentru indigeni din Columbia Britanică și Saskatchewan, acestea fiind preponderent conduse de Biserica Catolică și finanțate de guvernul canadian.

Proteste cu comunitatea indigenă au avut loc joi și în Toronto, centrul financiar al Canadei, în timp ce un marș denumit „CancelCanadaDay” s-a încolonat pe străzile capitalei Ottawa. Mii de protestatari au decis să participe la manifestările respective.