Recalcularea pensiilor. Noul calendar

Recalcularea pensiilor va începe pe data de 1 mai 2024. Atunci, se vor recalcula aproximativ 5 milioane de dosare de pensii. Aproximativ 3 milioane de români vor beneficia de a doua majorare a pensiei, în timp ce 1,6 milioane de români vor rămâne cu aceeași sumă a pensiei. Persoanele care au muncit mai puțin de 25 de ani nu vor primi puncte de stabilitate în cadrul recalculării.

La 1 august va avea loc retipărirea cupoanelor de pensie și distribuirea deciziilor de recalculare. Pe talonul de pensie va fi detaliat modul de calcul, numărul de puncte acumulate și punctele de stabilitate.

Începând cu 1 septembrie, se va începe distribuirea pensiilor recalculate. Primele pensii vor fi virate pe data de 2 septembrie de către poștași. Plățile prin card bancar vor fi efectuate între 12 și 14 septembrie, potrivit calendarului publicat în Monitorul Oficial.

bani, pensii, casa de pensii
Bani pensie / SURSA FOTO: Dreamstime

Pensii de până la 6.500 de lei pe lună

Așadar, la 1 septembrie, intră în vigoare a doua etapă a noii legi a pensiilor, care include recalcularea pensiilor și aduce vești bune pentru unii pensionari. Aceștia pot ajunge la pensii de peste 6.500 de lei. Schimbarea va afecta aproximativ 3 milioane de pensii, care vor crește, în timp ce restul vor rămâne la același nivel.

Pentru a înțelege mai bine cine sunt acești pensionari norocoși și câți ani au muncit pentru a ajunge la acest nivel de pensie, analizăm trei exemple concrete.

Primul exemplu este un pensionar care s-a retras la vârsta de 55 de ani, după ce a lucrat 9 ani în condiții deosebite de muncă și 11 ani în condiții speciale de muncă. Acesta are un stagiu de cotizare uriaș de aproape 43 de ani și un punctaj de 75 de puncte. Va primi o pensie brută de 6.680 de lei. După deducerea unui impozit de 10%, pensia netă va ajunge la 6.200 de lei.

Un alt exemplu este cel al unui profesor cu un stagiu de cotizare de 44 de ani, 8 luni și 22 de zile, care a acumulat un total de 91 de puncte. Pensia sa a ajuns la 7.471 de lei pe lună la 1 ianuarie 2024 și va crește la 8.216 lei pe lună începând cu 1 septembrie. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.