Calendar Ortodox 26 decembrie. Astăzi este Soborul Maicii Domnului. Ce este interzis să faci în a doua zi de Crăciun

Soborul Maicii Domnului se sărbătorește pe data de 26 decembrie și este unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria. Sărbătoarea vine cu o serie tradiții și obiceiuri care trebuiesc respectate cu strictețe de creștini.

În ceea ce privește, semnificația zilei Sfinte, cuvântul „sobor” ne aduce aminte că Maica Domnului trebuie preaslăvită, în mijlocul tuturor Sfinților fericiți din ceruri și adunarea noastră de pe pământ este însoțită de cetele tuturor Sfinților și Îngerilor din ceruri.

Ce este interzis să faci în a doua zi de Crăciun 

La fel ca și în cazul tuturor sărbătorilor religioase, Soborul Maicii Domnului vine cu o serie de tradiții și obiceiuri pe care foarte mulți români le respectă cu strictețe. Printre lucrurile interzise se numără bârfa, răzbunarea, dar și înjurăturile.

Mai exact, conform tradiției, pe 26 decembrie este interzis să bârfești, să înjuri și să uneltești împotriva celorlalți. Se spune că cei care se răzbună sau doresc să își incheie socotelile cu cei din jur astăzi vor suferi pierderi.

Calendar Ortodox 26 decembrie. Astăzi este Soborul Maicii Domnului. Ce este interzis să faci în a doua zi de Crăciun

De asemenea, tradiția mai spune că de la Crăciun şi până la Bobotează, în casa unde sunt fete de măritat nu se toarce, nu se coase, deoarece altfel nu se mărită. Totodată, dacă a doua zi după Crăciun va bate tare vântul – se va strica recolta ce va să vie şi toamna următoare va fi furtunoasă şi ploioasă, scrie romaniatv.net.

Care sunt obiceiurile în a doua zi de Crăciun

Există și o serie de obiceiuri pe care românii le respectă an de an. Pentru cea de-a doua zi de Craciun, în fiecare zona din țară s-a împământenit un obicei specific.

În Bistrita Năsăud, spre exemplu, oamenii colindă casa preotului, iar în Alba feciorii își cheamă mândrele la joc. Se spune că persoanele care dansează cel mai mult și cel mai aprig vor fi sănătoase tot anul.

În unele zone, se poartă dusul oameniilor „cu colacul” la naşi. Colacul tradiţional constă din şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui sau alte orătănii (fazani, prepeliţe), o coastă de porc şi şapte coţi de trandafiri (cârnaţi) sau alte mărunţişuri. Când ajung la casa naşului, finul sărută mâna naşei şi de trei ori se îmbrăţişează cu naşul.

Totodată, Soborul Maicii Domnului are și el o poveste.Potrivit click.ro, Sfântul Iosif se trăgea din seminţia lui David şi a lui Solomon adică era din neam împărătesc. El şi-a luat nevastă pe Salomeea, fiica lui Agheu, care i-a născut patru băieţi: Iacob, Simon, Iuda şi Iosie şi două fete: Estera şi Tamar (sau Marta).

După ce a murit Salomeea, femeia lui Iosif, el a petrecut multe zile în curăţenie şi fără prihană. Pentru aceasta a fost ales să fie logodnic şi păzitor al fecioriei Maicii Domnului.

Calendar Ortodox 26 decembrie. Astăzi este Soborul Maicii Domnului. Ce este interzis să faci în a doua zi de Crăciun

A primit cinstea de a fi numit tatăl lui Iisus pentru că avea o viaţă desăvârşită şi plină de fapte bune. Cu adevărat a fost bărbat vrednic de l-a ales Dumnezeu şi l-a făcut slujitor al Tainei mântuirii oamenilor. La optzeci de ani a primit-o în grijă, mai întâi ca logodnică pe Preacurata Fecioară Maria spre păzirea fecioriei ei şi nu spre însoţire trupească, şi-i slujea ei ca Maică a Domnului şi ca Doamnei şi stăpânei sale şi a toată lumea.

Dreptul Iosif slujea în felul acesta şi lui Dumnezeu şi Pruncului născut din Dânsa, cu bună cucernicie şi cu frică. Le-a câştigat hrană cu truda şi cu osteneala mâinilor lui, deoarece chiar dacă era de os împărătesc era sărac.

A murit la o sută zece ani şi s-a dus la părinţii săi în iad şi le-a dus vestea cea bună plină de bucurie a venirii lui Mesia, cel ce eliberează şi mântuieşte neamul omenesc, Hristos Dumnezeu căruia I se cuvine slavă în veci.

Calendar Ortodox 26 decembrie. Astăzi este Soborul Maicii Domnului. Ce este interzis să faci în a doua zi de Crăciun