1. Cimitirul Vesel

Despre cimitirul vesel din Săpânța știe toată lumea. El este atât de vestit încât și străinii ce vin la noi vor să viziteze acest straniu loc. Aici se află peste este 850 de cruci vesele sunt prezente în curtea bisericii, iar primele au apărut în anul 1935.

2. Memorialul Durerii

Cine ajunge în Sighetul Marmației are minimum două locuri de vizitat. Unul este Memorialului Victimelor Comunismului. Fosta închisoare este astăzi decorul-cadru pentru ceea ce s-a întâmplat în timpul comunismului în România și în celelalte țări din Centrul și Estul Europei. În fiecare celulă a ei, transformată în sală de muzeu, se găsește un detaliu tematic sau cronologic al malformației politice care a adus suferință și moarte – în interiorul sau în exteriorul zidurilor de închisoare – de-a lungul secolului XX european.

3. Muzeul Satului Sighet

Tot aici este musai de vizitat Muzeul Satului Sighet, adică secțiunea în aer liber a Muzeului Etnografic al Maramureșului, care a fost deschis în 1981. Structura este aceea a unui sat tradițional: casele de lemn sunt așezate pe ambele părți ale drumurilor strâmte și duc la biserică, centru simbolic al satului. 

4. Satul Breb

Când părăsiți Sighetul Marmației, daca coborâți spre Baia Mare, satul Breb trebuie neapărat vizitat. Acesta este locul emblematic pentru toate lucrurile care reprezintă Maramureșul: case din lemn, o biserică din secolul al XVI-lea, oameni ospitalieri și unul dintre cei mai cunoscuți meșteri din regiune, sculptorul în lemn Petru Pop. Atenție, însă, Breb nu este foarte aproape de Sighetul Marmației, așa că, înainte să plecați din Sighet e bine să alimentați automobilul. Noi am făcut-o la stația Rompetrol din Strada Avram Iancu, de unde ne-am luat și câte ceva de mâncare pentru drum. 

5. Lacul Albastru

Un alt obiectiv turistic important este Lacul Albastru, unic în lume datorită faptului că își schimbă culoarea în funcție de poziția soarelui și de temperatura apei. Astfel, primăvara, lacul este albastru, vara este verde închis cu nuanțe de smarald, iar toamna culoarea devine, deseori, maron. Lacul se afla la doar 35 de minute de mers pe jos de centrul orașului Baia Sprie. În caz că aveți nevoie de o pauză, de alimentat mașina sau de o cafea bună, cele mai primitoare locuri sunt stațiile benzinăriilor Rompetrol din Baia Mare, la numai câțiva kilometri de Baia Sprie. Dacă descărcați aplicația Rompetrol puteți beneficia și de reduceri sau promoții.

6. Baia Mare

Aici sunt arhivizitate celebrele Turnul lui Ștefan și Turnul măcelarilor. Piața centrală este flancată de clădiri medievale și cafenele frumoase și alte vestigii ale vremii medievale ale orașului sunt în imediata apropiere.

7. Muzeul de mineralogie din Baia Mare

Înființat în anul 1989, Muzeul de mineralogie aflat in Baia Mare este cel mai vast muzeu regional din Europa. În cadrul acestuia veți descoperi o colecție impresionantă de minerale, fosile și roci (aproximativ 19.000 elemente), dintre care aproximativ 1.000 de elemente sunt unice în lume. Acest muzeu include sectorul științific și zona florilor de mină, care include cele mai rare exponate.