Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, miercuri, că normele de aplicare a OUG 58/2010 vor fi modificate astfel încât persoanele care plătesc contribuţii pentru venituri de natură profesională să aibă stagiu complet de cotizare şi doar punctajul obţinut să fie mai mic, în funcţie de contribuţie.

Revista Capital a scris în numărul din această săptămână despre faptul că  persoană care are exclusiv venituri din activităţi independente (PFA, drepturi de autor, convenţie civilă) trebuie să cotizeze şi, implicit, să muncească de trei ori mai mult decât o persoană salariată, ca să poată ieşi la pensie.

Şeitan a precizat că, în prezent, persoanelor care plătesc contribuţii la pensii sau la şomaj din venituri profesionale, inclusiv din drepturi de autor, li se acordă doar o treime din stagiul de cotizare, iar acest lucru urmează să fie corectat.

„O să fie probabil nişte precizări în norme, precizarea de bază, care probabil va fi aprobată astăzi (miercuri – n.r.) în şedinţa de Guvern, se referă la faptul că cei care plătesc contribuţii la pensii sau la şomaj li se consideră, prin faptul că plătesc contribuţii individuale de 10,5 la sută, spre exemplu la pensii, li se consideră, incorect, o treime din stagiul de cotizare”, a declarat ministrul Muncii.

Şeitan a explicat că plata contribuţiei pentru pensii, de 10,5 la sută, va intra ca stagiu de cotizare complet, singura diferenţă fiind la punctajul obţinut pentru pensie.

„Singura diferenţă e că punctajul obţinut va fi ceva mai mic pentru că ai plătit mai puţin”, a mai spus ministrul.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Cât ar munci o PFA pentru pensie completă: 90 de ani!