Decizia a fost luată după ce conducerea executivă a TVR a achitat, săptămâna trecută, datoria scadentă către bugetul de stat, datorie care generase blocarea conturilor operaţionale ale Televiziunii Române.

Poprirea stabilită de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost în valoare de 10,3 milioane de lei. Suma integrală a fost plătită în data de 30 iulie a.c.

ANAF a blocat, în data de 20 iulie, conturile operaţionale ale Televiziunii Române, din cauza datoriilor acumulate – începând din anul 2005 – către bugetul de stat. În acest moment, datoria fiscală se ridică la aproximativ 457 de milioane de lei.

După blocarea conturilor, Consiliul de Administraţie al TVR a luat mai multe măsuri în vederea limitării cheltuielilor şi achitării datoriilor către bugetul de stat. Astfel, CA al TVR a decis în şedinţele din 21, respectiv 28 iulie: închiderea, de la 1 august, a postului TVR News, comasarea Direcţiei Ştiri cu Departamentul Emisiuni şi Ştiri Sportive, în vederea diminuării posturilor de conducere, reducerea drastică a deplasărilor şi a altor activităţi generatoare de costuri şi iniţierea consultărilor cu sindicatele cu privire la restructurarea şi reducerea de personal.

Acestor măsuri li s-au alăturat diminuarea, până la 70-75% a sumei aferente contractelor de prestări servicii, de muncă pe perioadă determinată şi celor privind cumulul de salarii cu pensii, reducerea cu 20% în medie lunară a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe, neangajarea producţiei unor emisiuni generatoare de costuri mari, reducerea cheltuielilor curente, atragerea de finanţări şi participări în servicii pentru derularea unor proiecte editoriale şi renegocierea unor contracte comerciale.

Administraţia Televiziunii Române a luat măsuri care să ducă la diminuarea cheltuielilor cu personalul şi producţia TV. Astfel, cheltuielile cu personalul au fost cu 15% mai mici în 2014 faţă de anul anterior, iar costurile de producţie au scăzut cu 24% în cazul TVR 1 şi cu 9% pentru TVR 2, se mai arată în comunicat.

Potrivit documentului citat, la finalul anului 2014, datoriile totale au scăzut cu peste 11% faţă de 2013, de la 787.8 milioane de lei la 699.4 milioane de lei. În decursul anului anterior, TVR a achitat la termen toate obligaţiile la bugetul de stat, iar datoria fiscală a instituţiei a scăzut cu 12%, de la 511 milioane de lei în 2013, la 449 de milioane de lei. În 2014, aproximativ 30% din veniturile aferente taxei TV au mers către bugetul de stat, se mai arată în comunicat. AGERPRES