Dacă un român obişnuit ar avea la dispoziţie un buget nelimitat şi dacă ar lua decizii de cumpărare exclusiv în baza criteriului calităţii, atunci acesta ar folosi notebook-uri Apple, ar merge la concertele U2 şi Holograf şi ar dori să meargă la meciuri de fotbal cu FC Barcelona, arată un studiu publicat de organizaţia elveţiană de cercetare a pieţei International Certification Association GmbH (ICERTIAS), cu sediul la Zurich.

Modul în care gândesc românii când au în minte noţiunea de “cea mai înaltă calitate” este, poate, cel mai bine ilustrat de categoria “cele mai bune cluburi sportive din lume”, iar la întrebarea privind “cel mai bun club sportiv (indiferent de tipul sportului)” majoritatea celor intervievaţi a răspuns “FC Barcelona”. În ceea ce priveşte cel mai bun producător de notebook-uri din lume, aceştia au numit Apple.

La întrebarea privind cel mai bun grup de muzică din lume, majoritatea românilor a menţionat grupul “U2”, iar la “cel mai bun solist” pe primul loc au pus-o pe Lady Gaga. Fotbalistul Messi a ocupat prima poziţie la “cel mai bun sportive”, în opinia cetăţenilor români.

Românii au plasat-o pe Simona Halep pe primul loc la “cel mai bun sportiv roman”, iar locul întâi pentru “cel mai bun club sportiv din România” (indiferent de sport) a fost ocupat de clubul de fotbal Steaua Bucureşti.

În categoria “celui mai bun grup de muzică românesc”, majoritatea românilor participanţi la cercetarea QUDAL în România a menţionat formaţia Holograf, în timp ce Andra este câştigătoarea absolută desemnată de români la categoria “cel mai bun cântăreţ din România”.

În cadrul aceleiaşi cercetări, românii menţionează ca furnizori al celui mai înalt nivel de calitate Samsung (categoria: telefoane mobile), Nivea (cremă de faţă), Adidas (îmbrăcăminte sport), Orange (servicii de telefonie mobilă), Kandia (ciocolată neagră), Catena (lanţ de farmacii) şi Visa (card de credit).

QUDAL – QUality meDAL este un proiect al casei elveţiene ICERTIAS – International Certification Association GmbH. Cercetarea QUDAL (QUality meDAL), derulată în România, prin intermediul unui sondaj online pe un grup de 1.200 de români, utilizatori de internet, cu vârsta peste 15 ani, a cuprins peste 100 de categorii comerciale şi necomerciale, ca de exemplu: laptele de cea mai bună calitate, maşina de cea mai bună calitate, cântăreţul român cel mai bun etc.

Scopul proiectului QUDAL este de a atrage atenţia publicului asupra importanţei calităţii în alegerile lor zilnice şi asupra dreptului cetăţenilor la cel mai înalt nivel al calităţii, precum şi la a face mai simplu şi mai uşor pentru consumatori să găsească pe piaţă cele mai bune produse şi servicii din punct de vedere al calităţii.