Pentru a se pregăti pentru acordul cu Oracle şi Walmart, compania ByteDance a solicitat autorităţilor din China licenţă pentru exportul de tehnologie. Prin finalizarea acordului dintre cele trei entităţi, chinezii de la ByteDance speră să oprească planurile guvernului american de interzicere a platformei TikTok, oficialii americani invocând motive de securitate naţională.

ByteDance a depus cererea la Comisia Municipală pentru Comerţ din capitala Beijing şi aşteaptă acum decizia, a anunţat compania pe platforma sa de ştiri online Toutiao.

Cererea a fost depusă la circa o lună de când China a modificat, pentru prima oară în ultimii 12 ani, o listă a tehnologiilor pentru care sunt aplicate interdicţii sau restricţii de export. Aprobarea preliminară a cererii poate dura până la 30 de zile.

Gao Feng, purtător de cuvânt al Ministerului Comerţului din China, a declarat, joi, că cererea înaintată de ByteDance a fost primită şi că va fi gestionată în conformitate cu reglementările şi procedurile în vigoare, scrie news.ro.

Chinezii de la ByteDance spun că acordul cu Oracle şi Walmart va crea o companie independentă în Statele Unite şi nu implică niciun transfer de tehnologie, cu toate că Oracle va putea inspecta codul sursă al TikTok SUA. În plus, ByteDance a precizat că acordul are nevoie de aprobarea atât a Chinei, cât şi a Statelor Unite.

Comunicate contradictorii

Companiile ByteDance şi Oracle au publicat luni, 21 septembrie, comunicate contradictorii cu privire la termenii acordului convenit cu Administraţia Trump, astfel încât platforma TikTok să poată continua să funcţioneze în Statele Unite.

Chinezii de la ByteDance au anunţat luni că vor deţine 80% din TikTok Global, o companie americană nou creată care va deţine majoritatea operaţiunilor globale ale aplicaţiei de video-sharing. Astfel, TikTok Global va deveni o filială a ByteDance, a subliniat compania din China.

Pe de altă parte, Oracle şi Walmart, care au convenit să preia participaţii de 12,5%, respectiv de 7,5% la TikTok Global, au anunţat că TikTok va fi în mare parte proprietate americană. Luni, gigantul Oracle a transmis că deţinerea ByteDance la TikTok va fi distribuită investitorilor ByteDance şi că grupul din Beijing nu va avea o participaţie la TikTok Global.