Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP) în valoare de 28,56 milioane lei, Banca Transilvania (TLV) – 26,61 milioane lei, Romgaz (SNG) – 25,87 milioane lei, OMV Petrom (SNP) – 22,57 milioane lei şi BRD-SG (BRD) – 5,45 milioane lei.

Tranzacţiile cu produse structurate au cumulat 10,25 milioane lei, cele cu obligaţiuni 6,86 milioane lei, iar cu unităţi de fond 50.000 de lei. În piaţa deal s-au realizat schimburi în valoare de 33,42 milioane lei.

Săptămâna aceasta indicii bursieri au înregistrat evoluţii pozitive, cuprinse între 0,96% pe indicele BETPlus şi de 1,72% pe indicele ROTX.

În săptămâna analizată 30 de titluri au avut evoluţii pozitive, 21 au avut evoluţii stabile şi 25 au avut evoluţii negative.

Cele mai mari creşteri s-au înregistrat pe titlurile Prebet (PREB), de 13,14 %, fiind urmate de Erste Bank (EBS) şi SIF Oltenia (SIF5), cu 4,66% şi, respectiv, 3,76%.

Pe de altă parte, cea mai mare scădere a fost consemnată pe titlurile Electroaparataj (ELJ), de 11,76%, aceasta fiind urmată de cele înregistrate pe titlurile Aerostar (ARS) – 4,46% şi de Rompetrol Rafinare (RRC), de 3,25%.

Potrivit analizei Puls Capital, săptămâna aceasta bursele globale au fost influenţate de rezultatele alegerilor prezidenţiale din SUA. Candidatul republican, Donald Trump, a fost ales preşedinte, contrar sondajelor de opinie, care o indicau ca favorita pe Hillary Clinton, candidatul democrat.

"Înainte de alegeri, investitorii se aşteptau la scăderi puternice pe burse în cazul în care Donald Trump va fi desemnat preşedinte. Iniţial, reacţia pieţelor a fost una dură în şedinţa de miercuri, după aflarea rezultatului, indicii globali înregistrând scăderi pe futures în jur de 4% în orele anterioare deschiderii, însă pe parcursul zilei situaţia s-a schimbat, iar majoritatea indicilor europeni şi americani au închis şedinţa pe plus. Spre exemplu, după ce a căzut cu 2,93%, indicele DAX a închis pe un plus de 1,56%, în timp ce indicele S&P500 a obţinut o creştere de 1,14%, după ce pe futures înregistra la un moment dat scăderi de 5%", arată analiza.

Scăderile s-au oprit în urma discursului lui Trump după câştigarea alegerilor, în care preşedintele ales nu a mai folosit tonul agresiv din campanie şi a declarat că doreşte continuarea legăturilor cu partenerii externi ai Statelor Unite.

"Pe plan intern, mişcările indicilor nu au fost la fel de ample ca cele înregistrate pe pieţele externe. Miercuri, indicele BET a închis pe un minus de 0,44%, după ce pe parcursul zilei a scăzut cu până la 2,19%, nereuşind să treacă pe plus, cum au făcut indicii externi. Cu toate acestea, toţi indicii locali au obţinut creşteri în săptămâna curentă, cea mai mare fiind înregistrată pe ROTX, de 1,72%. Indicele a fost ajutat de titlurile Erste Bank, care au avansat cu 4,66% în această săptămână", se precizează în analiza Puls Capital. Agerpres