Companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), incluse în indicele BET, au înregistrat o creştere de 4,63% în luna aprilie, comparativ cu luna martie, fiind cel mai cel mai mare ritm de creştere lunară de până acum în acest an, potrivit raportului lunar publicat de BVB, după cum transmite Agerpres.

Reprezentanţii Bursei de la Bucureşti susţin că acest lucru a fost posibil după ce investitorii au reevaluat pozitiv companiile româneşti listate la BVB în contextul pandemiei de coronavirus.

„Orice situaţie de criză generează şi oportunităţi, iar pe bursă acestea devin evidente şi sunt mai uşor de urmărit. Companiile care în urmă cu doar câteva luni aveau o evaluare de piaţă mult mai mare au devenit acum mai atractive pentru investitori. În plus, randamentele dividendelor oferite de companiile româneşti sunt în continuare pe placul investitorilor”, a declarat preşedintele BVB, Radu Hanga.

Bursa poate susține revenirea economică

Acesta a precizat că rolul bursei într-un astfel de context a devenit sinonim cu asigurarea accesului la capitalul vital supravieţuirii companiilor. „Bursa poate susţine revenirea economiei şi are capacitatea să asigure accesul la necesarul de finanţare al statului. Obiectivul nostru este acela de a consolida imaginea BVB ca platformă de finanţare pentru statul român prin emisiuni de bonduri adresate investitorilor locali şi listarea companiilor din portofoliu, cât şi pentru companiile româneşti care au nevoie de capital. Toate aceste instrumentele sunt disponibile, ele trebuie doar accesate”, a mai spus Radu Hanga.

Creşterea bursei raportată în luna aprilie a fost posibilă şi datorită efectului de bază, după ce în martie piaţa de capital din România a consemnat o scădere de 16,4 procente, urmând astfel trendul început în februarie şi manifestat inclusiv la nivelul pieţelor externe, arată raportul.

La finalul primelor patru luni, piaţa de capital din România consemna o scădere de 20 de procente prin prisma indicelui BET.

Cel mai bun mod de susținere a companiilor este prin investițiile directe

La rândul său, Adrian Tănase, CEO BVB, susţine că strategia economică de reluare, chiar şi parţială, a activităţii în sectoarele blocate până acum ar trebui să fie centrată în jurul bursei. „Redeschiderea economiei şi reluarea activităţilor economice fără a lua în calcul bursa are potenţialul de a limita considerabil şansele de reuşită. Nu există proiect semnificativ care să nu poată fi derulat în acest moment pe bursa locală. Orice strategie serioasă despre relansarea economică trebuie să înceapă de aici”, a declarat Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti.

Potrivit sursei citate, cel mai bun mod de a susţine companiile româneşti este de a investi direct în ele. „Susţinerea companiilor româneşti nu trebuie să fie un slogan, ci o realitate care devine posibilă prin intermediul bursei. Orice român care cumpără acţiuni sau obligaţiuni la companiile româneşti listate la BVB contribuie la relansarea economiei naţionale. Vrem să susţinem produsele şi serviciile româneşti? Cred că de aici trebuie să începem şi să investim în companiile care oferă transparenţă necesară impusă de prezenţa la bursa”, a adăugat Tănase.

Valoarea totală de tranzacţionare pe toate tipurile de instrumente financiare s-a apropiat de 1 miliard de euro la finalul primelor patru luni, în creştere cu 34%, în timp ce valoarea medie zilnică de tranzacţionare a fost de aproape 11 milioane de euro la nivelul perioadei ianuarie-aprilie, în urcare cu 30%.