În anul școlar 2024 – 2025, elevii cu rezultate bune la învățătură vor beneficia de burse de merit, dar acordarea acestora va fi condiționată de anumite aspecte.

Metodologia de acordare a burselor școlare în acest an școlar a suferit modificări semnificative, conform anunțului făcut de către ministrul Educației, Ligia Deca.

Cele două categorii de burse

Schimbările în acordarea bursei școlare au fost determinate de descoperirea unui sistem care oferea aceste ajutoare și elevilor cu rezultate slabe.

Conform noului regulament, au fost definite două categorii de burse: bursa de merit și bursa de reziliență.

Bursa de merit va fi acordată elevilor cu medii de notare mai mari de 9,50 sau care obțin rezultate remarcabile în olimpiade școlare sau concursuri diverse. Elevii încadrați în primii 30% dintr-o clasă, conform rezultatelor școlare, vor primi burse de reziliență.

elevi, scoala, educatie
Elevii vor primi burse/SURSA FOTO: Dreamstime

Absențele contează la acordarea banilor

Acordarea ambelor burse de către Ministerul Educației este condiționată de absențele scăzute. Se preconizează că pragul pentru acordarea bursei de reziliență va fi o medie de 7. Numărul de beneficiari va fi restricționat la maximum 30% din fiecare clasă, inclusiv elevii care primesc atât bani pentru burse de merit, cât și burse de reziliență.

De exemplu, pentru obținerea bursei de reziliență, care se adresează primilor 30% dintre elevii unei clase, există un criteriu de performanță – media trebuie să fie peste 7.

Bursa de merit a fost crescută la 450 de lei, de la 200

Cu toate acestea, aspectul cel mai important în noua metodologie rămâne absența elevilor. Anterior, Ligia Deca a explicat că se impune includerea unei condiții de absențe pentru ambele categorii de burse. Până acum, criteriul era media la purtare. Acesta este calculată la finalul anului școlar.

Din acest motiv, a explicat ministrul, este necesar să se introducă o condiție suplimentară. Ea a mai spus că se are în plan să fie stabilit un prag minim de medie pentru acordarea bursei de reziliență. Acesta este destinată elevilor cu rezultate remarcabile, reprezentând 30% din totalul beneficiarilor, excluzând cei care primesc bursă de merit.

Conform spuselor ministrului, este vorba despre un număr de 1.250.000 de burse.

Bursa de merit a fost crescută la 450 de lei, de la 200. Bursa socială a crescut  de la 200 la 300 de lei. Potrivit statisticilor oferite de ministru, sunt în total 750.000 de burse sociale. Acest lucru, as spus Ligia Deca spune multe despre situația socio-economică a familiilor.