Astfel, de la începutul anului, BET, care reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate companii de pe piaţa reglementată, a crescut cu 13,5%. Joi dimineaţă, în jurul orei 10:00, maximul atins a fost de 8.080 puncte, ceea ce reprezintă o creştere de 14% de la începutul anului. 

Conform informaţiilor transmise de BVB la solicitarea AGERPRES, cea mai mare valoare atinsă de indicele BET în 2008 a fost de 9.735,67 puncte, pe data de 4 ianuarie 2008. Cea mai mare valoare înregistrată vreodată de indicele BET a fost în anul 2007, când a ajuns la 10.813,59 de puncte, pe data de 24 iulie 2007. 

În ceea ce priveşte BET-TR, care reflectă evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni listate la BVB, cuprinse în indicele BET, precum şi dividendele distribuite acţionarilor de aceste companii, acesta a atins un nou maxim istoric, crescând faţă de şedinţa precedentă cu 0,12% la 9.937 puncte. 

Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa de tranzacţionare de joi, toţi indicii fiind în urcare, valoarea tranzacţiilor derulate situându-se la 46,6 milioane de lei (9,65 milioane de euro). Cele mai semnificative tranzacţii pe Piaţa Reglementată au fost realizate cu titlurile OMV Petrom (11,7 milioane de lei), Banca Transilvania (9,11 milioane lei) şi Transgaz (4,19 milioane lei). 

Cel mai mult s-au depreciat acţiunile TMK-Artrom cu -11,81%, fiind urmată de Prefab cu -10,04% şi de Electroputere cu -5,73%, pe Piaţa Reglementată. La polul opus, cele mai mari creşteri au fost la acţiunile Grupului Industrial Electrocontact (5,75%), urmată de Transilvania Construcţii (3,83%) şi de Teraplast (2,63%). 

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 0,09%, în timp ce indicele BET-FI al SIF-urilor a urcat cu 0,61%. 

BET-NG, care reuneşte 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a înregistrat o apreciere de 0,18%, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,18%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 0,14%. 

Pe piaţa AeRO, cele mai mari deprecieri ale acţiunilor au fost înregistrate la Icsim Bucureşti de -13%, la Unirea Shopping Center de -12,16% şi la Agrana România de -9,09%. Creşteri semnificative au avut Comnord Bucureşti (8,3%), Tuşnad (4,48%) şi Napochim Imobiliare (4,29%). 

Indicele principal al pieţei de capital româneşti are şanse ca anul acesta să depăşească nivelul din ianuarie 2008, dar trebuie totuşi să fim cu picioarele pe pământ şi să nu cădem într-o extremă sau alta, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB). 

'Aşa cum a început anul, sunt şanse. Pe de altă parte, cred că nu trebuie să fim euforici. Asta este foarte important. Trebuie să fim cu picioarele pe pământ, adică să nu trecem de la o extremă la alta', a spus Anghel. 

El a precizat, totodată, că indicele principal al pieţei de capital româneşti (BET) a depăşit aşteptările celor mai optimişti analişti, care vedeau un astfel de nivel abia spre finalul anului. 

'Deja acest indice a depăşit aşteptările celor mai optimişti analişti care vedeau, undeva, spre finele anului că ar atinge acest nivel. Sunt şanse, dacă economia va creşte în continuare, rezultatele financiare se vor menţine la fel de bune ca şi cele de anul trecut, nivelul dividendelor va fi consistent, ca tot mai mulţi români să descopere această alternativă investiţională şi să descopere principiul de a nu pune toate ouăle în acelaşi coş. Adică a nu avea exclusiv depozite bancare cu menţiunea că, evident, trebuie să fim atenţi la deosebirea dintre un depozit şi o investiţie, cu riscurile aferente. Având în vedere cum arată condiţiile bugetare mă aştept ca pe viitor necesitatea bugetului de a obţine dividende de la companiile mari de stat să fie în continuare foarte consistentă. Adică, mă aştept ca procentul din profit pe care statul îl va solicita drept dividend de la companiile de stat să rămână la nivel foarte ridicat nu doar anul acesta, ci în următorii ani, ceea ce înseamnă un plus şi un spor consistent şi ar trebui să conducă la creşterea valorii companiilor pe un termen mai lung', a adăugat oficialul BVB.

 AGERPRES