Scăderile înregistrate la debutul tranzacţiilor pe Wall Street s-au făcut resimţite imediat şi peste Ocean, agravând tendinţa de scădere de pe principalele burse europene (Londra, Frankfurt, Paris, Madrid, Amsterdam sau Bruxelles ) care au înregistrat deprecieri de peste 7%.

De asemenea, cotaţia barilului de petrol 'light sweet crude' (WTI) cu livrare în luna octombrie a deschis şedinţa de luni cu o cădere de 4,18% până la valoarea de 38,76 dolari per baril, fiind pentru prima dată în ultimii şase ani şi jumătate când coboară sub pragul psihologic de 40 de dolari.

Bursa de la Shanghai a închis luni cu o scădere de 8,49%, cea mai mare contracţie din ultimii opt ani, ceea ce a afectat şi restul burselor asiatice, precum şi principalele burse europene. În prezent, Bursa de la Shanghai a anulat toate câştigurile înregistrate de la începutul anului, revenind sub nivelul înregistrat în data de 31 decembrie 2014. Investitorii sunt îngrijoraţi de posibilitatea unei aterizări dure a economiei chineze, în pofida eforturilor autorităţilor de a relansa exporturile şi activitatea economică.