Bursa de la Londra a suspendat listarea unor acţiuni de 60 de milioane de lire sterline (66,7 milioane euro) ale unei companii petroliere din cauza trecutului controversat al fondatorului acesteia, omul de afaceri de origine română Frank Timiş, potrivit publicaţiei The Sunday Times.

Decizia bursei reflectă eforturile autorităţilor financiare de a reabilita imaginea Pieţei de Investiţiii Alternative (AIM) a bursei de la Londra, notează publicaţia. Unii investitori au renunţat să investească în jucătorii listaţi pe AIM deoarece consideră că piaţa nu şi-a întărit capacitatea de supraveghere după o serie de probleme majore.

Procesul de listare a companiei African Petroleum, cu operaţiuni în Liberia, se afla în stadiu avansat, fiind programat să se finalizeze înainte de sfârşitul acestui an. O companie londoneză de brokeraj, Mirabaud Securities, a primit deja angajamente de 60 de milioane de lire sterline de la investitori pentru susţinerea listării.

Reprezentanţii bursei i-au comunicat, săptămâna trecută, lui Timiş, condamnat în anii ’80 pentru posesie de heroină, că listarea nu poate fi derulată dacă deţine o poziţie în consiliul companiei. În decizia lor, oficialii au luat în calcul rolul omului de afaceri în compania Regal Petroleum, ale cărei acţiuni s-au prăbuşit în 2005 după ce câmpurile petroliere pe care intenţiona să le exploateze s-au dovedit neviabile. În acea perioadă, Timiş a fost directorul executiv al Regal Petroleum. De altfel, el s-a retras în iunie 2005 de la conducerea Regal, iar presa britanică a susţinut atunci că demisia a fost una forţată de ceilalţi directori şi de acţionari, care încercau să salveze compania.

După o anchetă, autorităţile britanice au amendat compania cu 600.000 de lire sterline acuzând-o că a indus intenţionat în eroare investitorii.

Timiş este preşedintele African Minerals, cea mai mare companiei minieră listată la Piaţa de Investiţiii Alternative. Omul de afaceri are o avere estimată de The Sunday Times la 84 de milioane de lire sterline.