Banca Centrală a Germaniei a estimat că Produsul Intern Brut al ţării va înregistra anul viitor o creştere de 0,4%, faţă de 1,6% cât prognoza în iunie urmând ca în 2014 să urce la 1,9%.

În acest an cea mai mare economiei din Europa ar urma să crească cu 0,7%, faţă de 1% cât estimat Bundesbank în iunie. Instituţia se aşteaptă ca economia germană să se contracteze în ultimul trimestru din acest an şi să stagneze în primele trei luni din 2013.

"Perspectivele economice s-au înrăutăţit în Germania, ca rezultat al recesiunii din unele părţi ale zonei euro şi a încetinirii creşterii economiei mondiale. Totuşi, există motive să sperăm că această fază de slăbiciune a economiei nu va dura prea mult şi Germania va reveni pe creştere", se arată în raportul Bundesbank.

De asemenea instituţia a revizuit în scădere estimările privind inflaţia în 2013, de la 1,6% la 1,5% şi a prognozat o creştere anuală a preţurilor de consum de 1,6% în 2014. Pentru acest an se estimează o rată a inflaţiei de 2,1%. Aceste date ar putea atenua temerile privind inflaţia în Germania şi ar putea duce la o nouă reducere a ratei dobânzii de către BCE. Joi, Banca Centrală Europeană a revizuit în scădere estimările pentru economia zonei euro, avertizând că se aşteaptă la o contracţie a Produsului Intern Brut şi în 2013, după ce în trimestrul al treilea al acestui an zona euro a intrat oficial în recesiune.

Potrivit celor mai noi prognoze elaborate de stafful BCE, economia zonei euro ar urma să înregistreze anul viitor o contracţie de 0,3%, în condiţiile în care în luna septembrie BCE miza pe o creştere de 0,5%. În acest an, zona euro ar urma să înregistreze un recul al PIB de 0,5%, o cifră revizuită în jos faţă de estimările anterioare care mizau pe o contracţie de 0,4%.

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să păstreze nemodificată dobânda de referinţă la nivelul record de 0,75%, chiar dacă cele 17 state din zona euro au intrat oficial în recesiune. Potrivit Eurostat, Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o scădere de 0,1% în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, după o scădere de 0,2% în trimestrul al doilea.
Sursa: Agerpres