Partidul naţionalist Ataka a început să strângă semnături pentru realizarea acestei consultări populare, a anunţat Volen Siderov, liderul acestui partid, în timpul unei vizite oficiale în Crimeea. Acest deputat susţine că Bulgaria trebuie să iasă din NATO şi să-şi anunţe neutralitatea.

El consideră că este inadmisibilă prezenţa forţelor militare ale Alianţei pe teritoriul Bulgariei. Siderov a precizat că, pentru a dezbate problema convocării unui referendum, trebuie adunate semnături de la cel puţin 60 de parlamentari bulgari sau 300.000 de semnături de la cetăţenii ţării. Bulgaria este membră a Alianţei din martie 2004.

Anterior, miniştrii Apărării din ţările NATO au decis să intensifice prezenţa militară în Europa şi să creeze şase centre de comandă şi de control, care vor fi amplasate pe teritoriul Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei şi României. Aflat în Crimeea, Volen Siderov a promis că va propune Parlamentului de la Sofia să voteze recunoaşterea independenţei republicilor populare autoproclamate Doneţk şi Lugansk.RADOR